Hoe schrijf je een kerstbrief? Vijf tips

Hoe schrijf je een kerstbrief? Vijf tips

20 december 2017 0

Deze dagen wensen we elkaar een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar. Kerstkaarten sturen via de post raakt een beetje uit de mode. Veel mensen vinden het te standaard of te duur. Digitale kerstwensen zijn in opkomst. Vanuit Engeland en Amerika waait de traditie van een kerstbrief over. Een persoonlijke brief waarin je vertelt over jouw afgelopen jaar. Hieronder vind je vijf tips voor een goede kerstbrief.

Een kerstbrief is een persoonlijke brief die gericht is aan meerdere personen. In een goede kerstbrief schets je in grote lijnen de belangrijkste gebeurtenissen in jouw leven van het afgelopen jaar. Een nieuwe baan, een verhuizing, een bijzondere reis of ontmoeting. Je schrijft één brief en kopieert deze voor familie en vrienden. Omdat de brief naar meerdere personen gestuurd wordt mag je wel persoonlijk zijn, maar niet te intiem. Ook kun je niet ingaan op de situatie van de ander, zoals je in een brief die gericht is aan één bepaald persoon wel kunt doen.

Vrolijk nieuws

Mensen lezen graag vrolijk en goed nieuws. Vertel in je kerstbrief een leuke gebeurtenis van jezelf of je gezinsleden. Je kunt schrijven dat Marieke haar zwemdiploma behaalde en dat Bart heeft meegedaan aan de schoolmusical.  Let er op dat het geen opsomming van successen worden, dat roept vaak irritatie op. Maak de lezer deelgenoot van het gewone en kleine geluk in jouw leven.

Verdrietig nieuws

In een kerstbrief mag je eerlijk zijn. Verdrietige gebeurtenissen hoef je dus niet over te slaan. Integendeel, de lezer leeft graag met je mee. Wanneer je het verdrietige nieuws van een overleden familielid of huisdier deelt, probeer dit dan op een positieve manier te doen. Dit kan door een mooie herinnering te vertellen.

Houd het kort

Mensen vinden het leuk om een persoonlijk bericht van iemand te ontvangen. Maar niet iedereen zit te wachten op een brief van drie kantjes. Met een lange brief vraag je veel leestijd. Een korte brief betekent dat je respect hebt voor de tijd of het gebrek aan tijd van de ander.

Kerstgedachte

Een kerstbrief is niet zomaar een brief.  Je schrijft deze brief in de tijd voor Kerst. Denk na over wat het Kerstfeest voor jou betekent*. Probeer dit in een paar zinnen in je brief te verwoorden. Je mag hierbij best een paar verzen uit de Bijbel citeren. Je kunt ook een citaat of spreuk die je aanspreek gebruiken. Sluit tenslotte af met een welgemeende nieuwjaarswens voor je lezers.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl