Kijk om! Er is meer dan je ziet

Kijk om! Er is meer dan je ziet

12 oktober 2020 0

Vandaag is het Wereld Reuma Dag! Op Facebook postte ik daarover.

Wereld Reuma Dag vandaag! Bijna 3 jaar onderweg met onze zoon zijn reuma diagnose. Maar wat zijn we dankbaar voor hoe goed het gaat! Vorige week rende hij in 20 min. 2,7 km met de sponsorloop. Pijnvrij! Wat wens ik dat alle JIA patiënten toe!

 De jeugdreumavereniging riep al zijn leden op om vandaag extra aandacht te geven aan jeugdreuma (JIA). Om te vertellen wat JIA voor jou betekent. En toen las ik mijn Facebookberichtje van vanmorgen terug. Dat onze zesjarige zoon pijnvrij de sponsorloop kon rennen is voor ons een enorme opluchting. Terwijl andere ouders daar waarschijnlijk geen moment bij stil gestaan hebben voor hun kind. Gelukkig maar.

Met onze zoon gaat het supergoed. Hij kan alles wat zijn leeftijdsgenootjes ook kunnen. Hij houdt het alleen wat minder lang vol. Maar als ik terugdenk aan toen we middenin de medische molen zaten, dan weet ik weer wat JIA ook betekent. Ochtenden waarop je kind de trap niet af kan met zijn ontstoken knieën. Waarop tandenpoetsen moeizaam is, omdat hij zijn ontstoken kaak niet ver genoeg van elkaar krijgt voor de tandenborstel. Na een half uurtje wandelen in de rugdrager moeten, omdat je beentjes zo moe zijn. De blikken van andere mensen over zo’n groot kind op je rug, een kind op een loopfiets in de dierentuin, in de winkel, als je een hele voorraad pijnstillers inslaat als je op vakantie gaat.

Reuma is een ziekte met veel gezichten. Meestal denken we er een oud dametje bij, met kromme handen. Of een oud mannetje in een rolstoel. Maar reuma is ook: kinderen in een rolstoel, die aangekomen bij de speeltuin eruit springen en lekker gaan klimmen. Reuma is ook, de ene dag dansen op een feestje en de volgende dag op bed moeten liggen. Reuma is ook je soms gewoon ellendig voelen. Misselijk worden van de medicatie die je beter moet maken. Balen van een lijf dat tegenwerkt. Pijn hebben. Reuma is niet zichtbaar aan de buitenkant.

Ja, met onze zoon gaat het super goed. Hij heeft al een jaar geen pijn meer bij het bewegen. Hij kan steeds verder lopen en steeds beter zwemmen. Maar het blijft ook een zorg in je achterhoofd: blijft het goed gaan? Ik geloof in genezing, ik geloof dat onze zoon op dit moment genezen is. Maar ik denk ook vaak aan de tekst* dat het regent op rechtvaardige en op onrechtvaardige mensen. Wij zijn niet vrijgesteld van zorg of lijden. Reuma is grillig, het kan komen en gaan.

Gelukkig weten we dat we onze ziekte, onze zorgen en onze angsten bij God mogen brengen. Hij belooft ons rust. En we mogen ook voor elkaar Gods liefde zijn: hulp aanbieden, meeleven, de ander in zijn kracht zetten in plaats van zijn zwakte te benadrukken. Niets heeft ons zo gesteund als het meeleven van anderen. Kijk met een open blik. Er is meer dan je ziet. Kijk om naar elkaar. Juist vandaag!

 

* Mattheus 5:45

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder