5 stappen om jouw droom te bereiken

Vorige week mocht ik twee keer een workshop verzorgen voor predikanten die misschien wel eens wat anders willen doen in hun werk, dan de taken die ze altijd al uitvoeren. Ik liet hen nadenken over vragen die kunnen helpen om er achter te komen wat je droom is en hoe je dat kunt gaan doen.
De vragen waar ze mee aan de slag gingen kun je gebruiken in allerlei situaties. Of je nu betaald werk doet, of vrijwilligerswerk, of je nu leeft als single of met meer mensen in een huis, als je iets zou willen veranderen, dan kunnen deze vragen je helpen.

1) Wat is je droom?

Deze vraag wordt ook wel de wondervraag genoemd. Je mag fantaseren, zonder te denken aan de bezwaren. Je kunt beginnen met het afmaken van deze zin:
Stel dat alles mogelijk is, dan droom ik van…
Sommige mensen vinden dromen heel moeilijk. Dat merkte ook één van de predikanten. Hij vond dat eigenlijk heel vreemd dat hij daar zo’n moeite mee had. Profeten in de bijbel dromen ook, waarom zou hij niet dat durven doen. Ook haalde hij nog een bijbeltekst aan om zichzelf te motiveren met dromen te beginnen: Waar het visioen (de droom) ontbreekt, verwildert het volk. Spreuken 29: 18 uit de Nieuwe Bijbel Vertaling.

2) Maak het concreet

Als je een idee hebt van wat je droom is ga je het zo concreet mogelijk voorstellen. Hoe ziet je droom er uit in de werkelijkheid. Verzamel zoveel mogelijk informatie, die te maken heeft met jouw droom. Denk ook na over de tijd die het kost om je droom te verwezenlijken.

3) Hoe ga je het doen?

Nu je weet wat je als eindresultaat wilt hebben, ga je nadenken over de weg er naar toe. Maak een stappenplan en denk ook na wie je bij je plan wilt betrekken. Maak een tijdsplanning bij de verschillende stappen.

4) Welke hindernissen zijn er?

Je droom en de weg er naar toe worden steeds concreter. Onderweg zul je ook hindernissen tegenkomen. Probeer je voor te stellen welke dat zijn. Het kunnen hindernissen van buiten zijn, maar ook in jezelf. Misschien ben je bang voor iets onderweg. Wat helpt is om voor jezelf te ontdekken waar je precies bang voor bent en dan jezelf de vraag te stellen of je ondanks je angst toch verder durft te gaan met je weg. Als de hindernis een blokkade blijkt, dan zou je kunnen overwegen je droom bij te stellen.

5) Wat is jouw eerste stap?

Je hebt nu heel veel informatie. Je weet wat je droom is en de stappen die nodig zijn om je doel te bereiken. Je hebt zicht gekregen op hindernissen en nagedacht over wat je kunt doen om die hindernissen te nemen. Nu kun je beginnen. Wat is jouw eerste stap en wanneer ga je die zetten?

Ik hoop dat jij geïnspireerd raakt en aan de slag gaat met het uitwerken van jouw droom. Het zou leuk zijn dat jij jouw droom met ons deelt.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
5 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief