5 x tips voor een stressvrije kerst met kinderen

Tegen een jongetje dat stuiterend van de suiker zijn verjaardagstraktatie kwam rondbrengen in de lerarenkamer zei ik vanmorgen: ‘Ga maar even tien rondjes om de school rennen.’ Zijn onze kinderen nou zo druk of maken wij ze zo druk? Hoe haal je de Kerst met die stuiterballen? En hoe halen zij de Kerst?

Het is pas Sinterklaas geweest en nu al zijn de kinderen hyper, druk en bij tijd en wijle niet in het gareel te krijgen. Straks met Kerst zijn veel kinderen moe, en dan moeten ze nog: familiebezoek, netjes uitgedost, kerstdiner, één of twee. Veel te snoepen. Ander eten. En voor die tijd? Vieringen op school, extra activiteiten en uitjes. Leuk voor ze…

Leuk voor kinderen?

Ja, natuurlijk is het een leuke tijd. Je moet die snoetjes eens zien als ze in het donker, om vijf uur ’s middags naar het kerstdiner mogen komen op school, waar ze zelf iets voor hebben mogen maken met mama en papa. Maar dát is het dan ook: die magie van in het donker ’s avonds op school. Niet minder, maar ook niet meer. Zijn wij niet geneigd er teveel van te maken? Maken wij de spanning niet steeds groter door ze ook per se in mooie kleren te hijsen en dagenlang met ze ernaar toe leven?

Kerst mag om kinderen draaien

Ik denk wel eens: ook het Kerstfeest draait om een Kind. En dus zou het ook om kinderen moeten draaien. Laten we wel wezen: die zitten toch niet te wachten op een tig-gangendiner? Ja, misschien als het mét hen is: samen klaargemaakt, versierd en aangekleed. Maar toch niet als visite erbij zit en ze ‘gezellig mee moeten doen’? Geef ze een broodje knak en friet, poffertjes voor mijn part, en laat ze lekker spelen.

Ik vind het niet raar dat kinderen prikkelbaar raken richting de Kerst. Ze moesten al zoveel. Alles gaat anders en alles is even leuk, natuurlijk. Wij zijn ervoor om het feest toch wat ritme te geven, wat lucht om te spelen, wat rust om te slapen.

Tips voor een stressvrije kerst

Misschien kun je wat met deze tips hoe je je kinderen kunt helpen aan een stressvrije Kerst:

1. Kerst is op 25 en 26 december, niet 6 tot en met 30 december: laat kinderen tussen alle kerstactiviteiten door ook lekker buiten spelen en hun normale dingen doen. Hoe leuk alle activiteiten richting en rond Kerst ook zijn, het zijn ‘maar’ activiteiten; laat daarvoor en daarna alles zoveel mogelijk in het normale ritme gaan.
  2. Bedenk met de kinderen een kerstdiner waarin zij het voor het zeggen hebben, óf geef hen eerst wat te eten en laat ze lekker spelen, tv kijken of naar bed gaan. Morgen is er weer een dag.
  3. Wees ’s avonds in de tijd voor Kerst thuis bij het eten, ook al is het nog zo druk op je werk. Geef in de kerstdrukte ankermomenten in de dag extra aandacht. Ook het verhaaltje voor het slapen gaan, of het moment met je oudere kinderen.
  4. Maak je geen zorgen dat ze dit jaar nog niet genoeg suiker hebben gehad 😉, of: wees zelf de baas over wat je kinderen eten, hoe lief hun oma’s en opa’s, tantes en ooms, buren en weet ik wie zijn. Jij weet wat goed is voor je kind. Zo blijft het gezellig.
  5. Genoeg is genoeg. Volgend jaar is het weer Kerst. Noteer de data alvast: 25 en 26 december 2019 😉.

Waar loop jij tegenaan met je kinderen richting Kerst?

2 reacties op “5 x tips voor een stressvrije kerst met kinderen
  1. mellanie schreef:

goede avond zou me grzag willen late dope christ lijke

• Hoi Mellanie, ik adviseer je om contact op te nemen met het team Ondersteuning Gemeenten. Dit team is het centrale aanspreekpunt voor alle vragen van gemeenten, beroepskrachten en vrijwilligers in de Protestantse Kerk. Zij geven je antwoord of zorgen dat je met de juiste persoon in contact wordt gebracht.
      info@protestantsekerk.nl; (030) 880 1880.