Bevallen, hoe ben jij bevallen en hoe bevalt het jou?

In de online Van Dale staat als omschrijving bij het woord ‘bevallen’:

  • Een kind ter wereld brengen
  • Behagen, hoe is het u bevallen

Wat een mooie woordspeling. De bevalling en gelijk de vraag hoe is het jou bevallen? Daar zit wel heel veel in, ik deel graag wat met je!

Hoe keek ik vooraf aan tegen de naderende bevalling?

Bij mijn eerste bevalling zag ik er vreselijk tegenop en ik dacht er bij voorkeur niet aan. Maar naarmate de datum dichterbij kwam moest ik er toch aan geloven. Ik had ervoor gekozen niet alles over bevallingen te lezen en het gewoon over mij heen te laten komen. Maar vooraf kreeg ik van mijn beppe (oma) een hele goede tip: ‘Ik adviseer je om er niet zo tegenop te zien’ zei ze. ‘Als een bevalling een bovenmenselijke prestatie zou zijn dan liepen er niet zoveel mensen op deze aarde rond.” Die opmerking plaatste de bevalling voor mij in een totaal ander perspectief. Natuurlijk, ik was niet de enige op aarde die moest bevallen, bepaald niet zelfs. En als al die anderen zo’n proces konden doorstaan, dan kan ik het ook! En een last viel van mijn schouder.

Maar hoe ben ik bevallen van mijn eerste kindje?

Over het proces van de bevalling kan ik, net als alle moeders op de wereld, wel een boek over schrijven. Wat een bijzondere gebeurtenis. Ik had het geluk dat ik thuis kon bevallen in een intieme setting. Maar na een uur persen was er nog geen kind….en ik kon niet meer. Tot ik de verloskundige hoorde zeggen dat we misschien toch maar naar het ziekenhuis moesten. Op deze manier ging het niet lukken. Die opmerking bracht me terug in de realiteit; Ineens kon ik wel weer kracht zetten en zo werd ons eerste kindje geboren. Wat een wonder. We waren stil en dankbaar!

En tenslotte: hoe is het mij bevallen om moeder te worden?

Ik vond en vind het fantastisch, ik wist niet dat het zo leuk zo zijn. Vooraf had ik geen goed beeld van moederschap. Het is een mooie leerschool. Ineens kon ik beter relativeren en prioriteiten stellen. Ook ontwikkelde ik mijzelf. Met elke fase waarin ons kind veranderde, veranderde ik als moeder mee. Met vallen en opstaan dat wel… en steeds als ik een bepaalde fase onder de knie had was deze weer voorbij.

Het moederschap als beeld voor mijn relatie met God

Net zoals ik het moederschap moest leren met vallen en opstaan, zo gaat het ook in mijn relatie met God. Ook daarin ben ik gegroeid met vallen en opstaan. Zo heb ik geleerd te relativeren en om prioriteiten te stellen. Net zoals een baby van zuigeling naar dreumes, peuter, kleuter etc. doorgroeit, ben ik als christen ook gegroeid in de relatie met God. In welke fase ik nu zit? Dat weet ik niet precies. Maar er is nog voldoende groeipotentie en dat bevalt mij prima!

Hoe zit dat met jou?

Deel dit verhaal:
Janneke Plantinga

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
29 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief