Borstvoedingssurvivalgids

Met deze borstvoedingssurvivalblog deel ik mijn ervaringen met het geven van borstvoeding. Ik geef je 7 tips. Kom je er niet uit? Vraag hulp aan mensen in je omgeving. 

1. Jullie bepalen het tijdstip

Jouw kind en jij bepalen samen wanneer het tijd is voor borstvoeding. Dit is niet altijd te plannen, dus soms ben je onderweg, loop je in het park, zit je ergens een kopje thee te drinken met een gebakje (want voor je eigen geesteswelzijn is het heel belangrijk om af te toe gewoon ergens heen te gaan waar andere volwassenen zijn.) En dan wordt er dus gevoed terwijl er mogelijk andere mensen in de buurt zijn.

2. Zorg voor handige kleding

Zorg dat je voorbereid bent, met handige kleding (hooggesloten jurk mag voorlopig in de kast blijven), een doek tegen lekkage en melksnorren en zo je wilt een luchtige sjaal ter camouflage. Met de nadruk op luchtig, probeer zelf maar eens een lekker kopje koffie te drinken met je hoofd onder een theedoek, dat is best warm.

3. Een fijne plek

Zoek een plekje waar je comfortabel en rustig kunt zitten, op een bankje of een goede stoel, met voldoende frisse lucht en ruimte om je heen. Je eet zelf ook niet op een toilet, in een voorraadkast of muffig rommelhok. Deze wereld is van iedereen. Bezoek je een restaurant of andere kindvrijezone met baby, vraag dan vooraf of er bezwaar is tegen voeden. Zo ja, ga je toch lekker ergens anders eten? Laat je niet wegzetten.

4. Trek je niks aan van anderen

Heb er absoluut geen boodschap aan wat andere mensen ervan zouden kunnen vinden. Je hebt een baby, de baby heeft honger, en jij voorziet je baby van voeding. Je probeert geen enkele man te charmeren met je lekkende borsten en je hebt er ook geen behoefte aan je tepels aan de hele wereld te tonen. Laat dat maar aan het decolleté van de bovenbuurvrouw over. Let niet op boze blikken en reageer vriendelijk doch beslist op opmerkingen, laat niets jouw rust verstoren, want jouw baby verdient het om rustig te kunnen drinken.

5. Wees trots op jezelf

Wees trots op jezelf! Je bent mama geworden en ondanks tepelkloven, toeschietreflex en slapeloze nachten voorzie je jouw baby met alles wat hij/zij nodig heeft. Kanjer!

6. Moeders die flesvoeding geven zijn ook toppers

Vergeet niet: Moeders die flesvoeding geven zijn net zulke toppers als jij, flesvoeding is geen cola, give them some credit.

7. En voor de mannen…

Voor de mannen, het is heel makkelijk: kijk de voedende mama’s vriendelijk in de ógen en kijk dan gewoon een andere kant op. Geloof me, jij was zelf ook ooit een baby met honger. You’ve got this!

4 comments on “Borstvoedingssurvivalgids
  1. Avatar Margreet schreef:

    Ik herinner me die knusse momenten..met de poes erbij..die vond het blijkbaar ook iets om bij te willen zijn.

  2. Avatar Marij-ke schreef:

    Zelf heb ik mijn kinderen op vaste tijden gevoed in het begin om de paar uur ook ‘s nachts. Maar in mijn tijd had ik alle tijd om in alle rust thuis het kind te voeden. Ze waren beide behoorlijk snel van de nachtvoeding af. Wel ging het bij nummer twee totaal anders als bij de eerste. Geen kind is gelijk je past je aan je kind aan maar een beetje sturen kan geen kwaad.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
10 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief