De betekenis van de geboorte: het geboortekaartje

Het geboortekaartje voor je kind is meer dan informatie alleen. Het drukt de betekenis uit die jij aan de geboorte van je kind geeft. Een eerste aanzet voor zijn/haar identiteit. Hoe ga je daarmee om?

Betekenis

We kennen in deze tijd het belang van beelden en teksten. Denk maar aan Instagram, Snapchat, Facebook, noem maar op. Ze geven betekenis aan gebeurtenissen. Jij bepaalt wat iets voor jou betekent, je vat dat in een beeld en dat deel je met je vrienden.

Een geboortekaartje lijkt daarop. Natuurlijk is de geboorte van je kind een prachtig moment in je leven. Door de afbeelding, de tekst, de kleuren op het kaartje geef je betekenis aan de geboorte. Het is een kunstwerkje op zich. Wat wil je ermee zeggen?

Woorden en beelden

Als voor jou geloof hierin een plaats heeft, kan het mooi zijn dat ook in het kaartje terug te laten komen. Begin daarbij met de vraag: wat heeft God/Jezus te maken met de geboorte van jouw kind? Hoe zie je dat? Is je kind een geschenk dat je ontvangt? Of zie bijvoorbeeld de geboorte als een ondoorgrondelijk geheim? Iets waar je dankbaar voor bent? Of misschien een combinatie van deze zaken?
Vervolgens kun je nadenken over hoe dat de mensen wil laten weten. Past daar een beeld bij? Ik ken een moeder die schilderde en zelf de afbeelding voor het geboortekaartje maakte. Anderen kiezen voor een (Bijbel)tekst, of een tekst die dankbaarheid uitspreek naar God. Een voorbeeld daarvan is:

In de moederschoot geweven,
tot een wonder van bestaan,
bracht God je in ons leven.
Dankbaar noemen wij jou naam.

Je naam, dat ben jij

Dan de naam en de geboortedatum. Die zijn voor ieder kind uniek. Namen betekenen vaak iets. Veel mensen vinden het mooi hun kind een Bijbelse naam te geven. In het Jodendom leeft sterk het besef dat jouw naam ten diepste uitdrukt wie jij bent. Het is datgene dat de identeit van jouw kind uitdrukt. Daarom laten ouders hun kind dopen. Daarmee zeg je: Gods liefde gaat aan alles vooraf.

 

Wat betekent de geboorte van een/jouw kind voor je? Hoe heb je dat vormgegeven in het geboortekaartje of hoe zou je dat doen? Wat stond er op die van jezelf? Laat het ons weten in de comments.

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
29 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief