De edele kunst van de reisverveling

Uit het raam staren, Fruittella’s eten, muziekje luisteren, een bepaald type auto tellen: ziedaar de dingen die in een mensenbrein opkomen op de ellenlange rit naar je vakantiebestemming. Lieve help, wat verveelde je jezelf de pleuris. En wat duurde het lang voordat je er was. En wat stonk die auto toch altijd als je jezelf weer op de achterbank neerzette na een vluchtige tankstop met een snikhete parkeerplaats. En wat was je blij als je ’s avonds eindelijk bij de camping of het appartement arriveerde of (ook goed in die omstandigheden) een slonzig snelweghotel voor een tussentijdse overnachting.

Dat was vroeger, nu is nu. Vrienden geven hun kinderen ieder een tablet en een koptelefoon voor onderweg. Met twee kinderseries vul je een uur, dus met zestienmaal Transformers Prime, Lego Ninjago of Spirit heb je de reis wel gedekt. “Zijn we er nu al?” is dan de verdwaasde opmerking als ze je aanstaren met vierkante, holle ogen.

Zo niet in mijn auto! Ik pleit voor verveling onderweg. Want ja: het is een lange reis naar Zuid-Frankrijk of Italië, en het is goed dat je dat ook terdege beseft. De kunst van het verwachten, van de uitgestelde beloning. De kunst van de verveling.

Je rust van niets meer uit dan van verveling. Mensen die na ziekte of burn-out weer aan het werk willen raad ik aan om te wachten totdat de verveling genadeloos toeslaat. Onderga dat maar eens. Het maakt creatief, het maakt machteloos, het maakt gevoelig en oplettend voor alle kleine dingen die er in je omgeving gebeuren. Hé; een vlieg in de auto, of alweer een grijze Peugeot uit Groot-Brittannië op de rijbaan naast ons.

Aan Schotten werd weleens gevraagd waarom Schotland zoveel grote schrijvers heeft voortgebracht. Simpel, volgens hen: door verveling. Het regent veel in Schotland en binnenshuis verveel je je al snel uit de naad. Daar word je literair hartstikke creatief van. Ook God roept in de Bijbel op tot rust. “Hij geleidt mij naar grazige weiden, naar wateren der rust” (Psalm 23). Uitrusten, even niks doen, verveel je maar eens: het is essentieel voor een goed en gezond leven.

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
13 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief