De keuze voor de kinderopvang

Onze oudste ging naar een christelijke kinderdagopvang. Want dat is de plicht van iedere christen! Nee hoor, dat valt wel mee, bij ons was de voornaamste reden dat het in de buurt lag en dat oprit naar de snelweg vlakbij was. Aan de andere kant: als je als gelovige de mogelijkheid hebt, waarom zou je daar dan niet gebruik van maken? Zo heel moeilijk moet je daar in mijn optiek ook niet over doen.

Wij kozen wel bewust voor een kinderdagopvang, en niet voor een gastouder óf oppassende ouders óf simpelweg zelf thuisblijven. Juist die grootschaligheid van een kinderdagopvang sprak ons wel aan: even weg uit een huiselijke sfeer en goed veel andere kinderen om je heen, van verschillende leeftijden. Dan leer je je als kind ook een beetje op verschillende manieren sociaal te verhouden, zo was onze redenering. Maar mijn kinderen waren nooit meer dan twee dagen per week op de opvang. De andere dagen waren ik en mijn vrouw thuis. Zo bewaar je de balans en bouw je snel een goede band met je kind op, en vice versa.

Zweverig

Mijn dochtertje kwam twee jaar later. Inmiddels waren we verhuisd en in onze nieuwe woonplaats was geen christelijke kinderdagopvang voor handen. Dus kozen we voor een soort ecologische opvang. Klinkt zweverig, maar in de praktijk lette men er een beetje op dat de kinderen niet volgepropt werden met suikers en was er een grote tuin om in te spelen. In die periode bleek een ander voordeel van de kinderdagopvang: je kind heeft binnen no-time alle kinderziektes te pakken die er te krijgen zijn. Heb je dat gelijk gehad.

Pragmatisch

Hou het dus een beetje pragmatisch als het om een kinderdagopvang gaat. Zijn de mensen aardig? Is de groep niet te groot maar ook niet te klein? En het allerbelangrijkste: gaat je kind er met plezier naartoe? Meer is eigenlijk niet nodig.

Wat vind jij belangrijk bij de keuze voor de opvang van je kind?

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
11 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief