De perfecte ouder

De perfecte ouder zijn; wie wil dat nu niet?
Ik heb goed nieuws voor je: in de ogen van je kind ben je perfect. Met al je imperfecties.

Je bent geen superheld met super power. Al voelt dat soms wel zo als je een dag alles perfect geregeld lijkt te hebben. Je bent mens, je hebt gevoelens, je bent kwetsbaar. De ene keer komen die gevoelens er tactisch uit, de andere keer niet en dat is ok.

Doe ik het wel goed?
Vanuit mijn coachpraktijk begeleid ik moeders met extra zorgen om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Bijna altijd zijn de twijfels en schuldgevoel onderwerp van gesprek. Doe ik het wel goed? Schiet ik niet tekort? Het gevoel dat die buurvrouw, vriendin, of moeder op het schoolplein, het veel beter op orde heeft.

Ik help hen weer te vertrouwen op hun gevoel. Door het allemaal perfect te willen doen, verlies je dat namelijk uit het oog. Terwijl je eigen gevoel uiteindelijk de beste raadgever is.

Niet perfect
God houdt van je om wie je bent. God verwacht niet van je dat je perfect bent. Je kind verwacht dit ook niet van je. Leg die lat dus wat lager en wees niet te streng voor jezelf in de opvoeding van je kind(eren).

Je leert je kind dat het fouten maken mag, dat je daar juist van leert en groeit. Gun jezelf ook die “fouten” en dus die groei als ouder.

Vertrouw op jezelf
Laat je dus niet leiden door hoe andere ouders het doen, of door hoe het “hoort”. Laat je niet tegenhouden door twijfels of angst, maar neem elke stap in het ouderschap vertrouwend op je intuïtie. Gaat het een keer giga fout in jouw beleving? Bedenk dan hoe je zou reageren naar je kind en probeer dat ook naar jezelf toe. Liefdevol, zonder kritiek en vol geloof dat het de volgende keer, of de keer daarna wel lukt.

“Jij bent zo kostbaar in Mijn ogen, zo waardevol en Ik hou zoveel van je.” Jesaja 43:4

En onthoud: Het gevoel dat je niet goed genoeg bent, is geen goed voorbeeld voor je kind. Voor je kind(eren) ben je goed genoeg. Je bent hun held(in), de man of vrouw tegen wie ze opkijken, de veilige haven, troostende schouder, hun alles.

Door welke bril kijk jij naar jezelf als ouder?

Dit is een bijdrage van gastblogger:
Elisabeth van den Bos
www.mama25.nl

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
12 oktober 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief