De zon is gevaarlijk geworden

Vroeger, toen we in onze tienerjaren naar Renesse of Lloret de Mar gingen, ging één van onze vrienden zich op het strand insmeren met een mengsel van zonnebloemolie en citroensap. Dat stonk een uur in de wind, maar voordeel was wel dat je in een uur of vijf hartstikke bruin was. Wie wilde dat nou niet? Maar dat zonnen blijkt niet zo onschuldig te zijn als we toen dachten. Je kunt er ernstig ziek van worden.

Bij mijn vader werd enige tijd geleden een plekje op de huid geconstateerd. Huidkanker, zo was de vrees. Dat bleek gelukkig niet het geval te zijn, maar zijn eerste opmerking destijds staat me nog altijd bij: “Dit is foute boel, want ik heb vroeger veel te veel in de zon gezeten”. En juist dáár komen we op het punt van het voortschrijdend inzicht. Heerlijk, dachten we vroeger wanneer ‘s zomers de zon scheen: kleren uit (tot bepaalde hoogte natuurlijk) en bakken maar. Tegenwoordig letten we erop dat we ons zorgvuldig insmeren én dat we tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het felst is, in de schaduw blijven.

Bij mij thuis jagen we er deze maanden hele flessen aan zonnebrandcrème doorheen. Vooral voor de kinderen. Kinderhuidjes zijn veel dunner, dus die verbranden aanzienlijk sneller dan volwassenen. Maar mocht de opwarming van de aarde in dit deel van Europa doorzetten (en daar ziet het momenteel wel naar uit), dan stel ik toch Mediterraanse leefritmes voor.

Wat dat inhoudt?
Rond het middaguur binnenblijven en rustig aan doen. Ik verbaasde me tijdens vakanties in Italië er al over dat je ’s middags in de dorpjes alleen roodverbrande toeristen ziet rondslenteren. De locals weten wel beter: die lachen vanuit hun koele woningen om die sjokkende, oververhitte kaaskoppen. Pas ’s avonds, zo weten zij, wanneer de koelte komt, ga je naar buiten om te leven, te eten en te spelen.

Héél misschien moeten we eraan wennen dat één van de gevolgen van klimaatverandering is dat we niet alles meer zomaar kunnen. Dat we minder vliegen, minder vlees eten, minder afval produceren, zuiniger zijn met water. En ja: ook minder zonnen, omdat het klimaat hier in Nederland wel degelijk opwarmt. En in een rap tempo.

  

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
9 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief