DIY met Kliederkerk: Maak zelf een pesachmaal

De maaltijd die Jezus met Zijn leerlingen hield op de avond voor Zijn kruisiging, was een pesachmaal. Jij kunt zo´n pesachmaal thuis organiseren. Zo ervaren je kinderen iets van de manier waarop het peachmaal vroeger werd gevierd en ontdekken ze de betekenis van de symbolen van het pesachmaal.

Nodig voor pesachmaal

• Gedekte tafel
  • Geprinte uitleg van de verschillende ingrediënten
  • Een kinderbijbel, opengeslagen bij het verhaal van de uittocht uit Egypte
  • Gebraden vlees / kippenpootjes
  • Gekookte eieren
  • Matses
  • Bittere kruiden: mierikswortel of radijs
  • IJsbergsla
  • Peterselie
  • Zout water
  • Charoset: zoete appels, rozijnen, noten, dadels, druivensap, kaneel

Uitleg pesachmaal

Maak een gedekte tafel waarop je de verschillende gerechten zet van de Pesachmaaltijd:

• Gebraden vlees: je kunt kippenpootjes neerleggen waar iedereen één van mag eten. Je kunt ook een stuk bot met gebraden vlees neerleggen als symbool, waar niet van gegeten wordt. Of je laat het vlees achterwege.
  • Gekookte eieren: kook de eieren van te voren. Deze mogen ze pellen en opeten.
  • Matses: je kunt een matse breken en deze samen delen.
  • Mierikswortel, radijs of andere bittere kruiden: de meeste kinderen zullen dat niet lekker vinden, laat ze dus een heel klein stukje proeven.
  • Sla: iedereen mag een blaadje sla eten. De groene uiteinden zijn vaak zoet, maar de witte stam bitter. Proeven ze het verschil?
  • Peterselie in zout water: iedereen pakt een takje peterselie en doopt deze in zout water. Het peterselie staat voor het nieuwe leven in het beloofde land, het zoute water voor de tranen in de moeilijke tijd in Egypte.
  • Charoset: Dit kun je van te voren maken en in een schaal op tafel zetten. Iedereen kan een portie proeven. Of deelnemers maken dit zelf en eten het daarna op. Bekijk hier het recept (onderaan).

Laatste Avondmaal

De Pesachmaaltijd verwijst naar het laatste diner wat de Israëlieten aten voordat ze uit Egypte trokken. In Egypte waren ze slaven en onder leiding van Mozes werden ze het land uit geleid, door de rode zee, richting de vrijheid. Op deze manier bevrijdde God het volk uit de slavernij. Ieder jaar vieren joden het Pesachfeest waarbij ze deze maaltijd eten. Ieder gerecht symboliseert een herinnering aan de tijd in Egypte en de uittocht. Tijdens deze maaltijd zit de hele familie samen aan tafel. Volgens de traditie vraagt een kind aan de (groot)vader wat er gebeurde tijdens de uittocht, en hij vertelt het verhaal opnieuw. Zo zouden ze nooit vergeten wat God voor het volk had gedaan. Ook Jezus vierde jaarlijks de Pesachmaaltijd. Hij deed dat – vlak voor zijn sterven – voor de laatste keer samen met zijn vrienden in Jeruzalem. Nu noemen we dat het Laatste Avondmaal. Net zoals God de Israëlieten bevrijdde uit slavernij, zo wil Hij ook ons vrijheid geven. En Jezus gaat ons voor daarin. Zoals de gebeurtenis van de uittocht uit Egypte steeds verteld werd, zo is het ook met de dood en de opstanding van Jezus. En zoals de uittocht herdacht wordt tijdens de pesach maaltijd, zo herdenken christenen de dood en opstanding van Jezus tijdens het avondmaal.

Meer weten over het pesachmaal

Meer theologische achtergrondinformatie vind je op de website van JOP – Protestantse Kerk Nederland (check de downloads in het kader links).

Heb jij al zin om een peseachmaal te maken? Wij zijn heel benieuwd naar jouw resultaat. Deel je je foto met ons? Dat kan onderaan het bericht op onze Facebookpagina.

Deze DIY-activiteit werd aangeboden door Kliederkerk Nederland. Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekt. Al kliederend ontdekken kinderen wat geloven in God en het navolgen van Jezus betekent in het alledaagse leven. Een doorsnee Kliederkerk duurt ongeveer twee uur en bestaat uit drie onderdelen: samen ontdekken, samen vieren, samen eten.

Foto: Pxhere.com