Do’s en don’ts over geloofsopvoeding

Janneke leerde in de afgelopen jaren veel over wat wel en niet werkt als het gaat het gelovig opvoeden van haar kinderen. In een workshop op het Graceland festival deelde ze vijf do’s en vijf don’ts over geloofsopvoeding.

Om te beginnen de vijf dingen die niet werken:

Doen wat je ouders ook deden. Het is heel voor de hand liggend om te doen wat jouw ouders ook deden. Maar je kinderen groeien op een in andere tijd dan jij. En er zijn andere dingen van invloed op je kinderen. Het is dus niet gek om het anders aan te pakken. Lazen je ouders vroeger aan tafel na elke maaltijd de bijbel, dan kan het zijn dat die manier niet in jullie leven past. Zoek naar manieren die wel passen in je dagelijkse leven.

Met elk kind hetzelfde doen.
Elk kind is verschillend, elk kind op dezelfde manier benaderen doet geen recht aan wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Janneke: “Mijn oudste kind is een wetenschappelijk denker. Toen we het met elkaar hadden over evolutie en schepping hebben we samen filmpjes zitten kijken op YouTube en zijn we daarover in gesprek gegaan. Mijn andere kinderen zijn meer gevoelsmensen, iets moet goed voelen. Bij hen had filmpjes kijken en ons verdiepen in een thema niet gewerkt.”

We gaan toch naar de kerk?
Denken dat naar de kerk gaan de manier is om je geloofsopvoeding in te vullen. Kinderen en jongeren zijn, als ze al naar de kerk gaan, daar maar een heel klein gedeelte van hun tijd. En juist als het gaat om te leren wat geloof in je dagelijks leven betekent, is het dagelijkse leven, gewoon thuis, belangrijk.

Het overlaten aan de christelijke school.
Je kind zit op een christelijke school. Maar veel christelijke scholen vinden het lastig om invulling te geven aan de identiteit en doen er misschien minder aan dat je zou willen of denken. En bedenk: 80% van de geloofsopvoeding vindt thuis plaats. Dus je kunt het niet aan school overlaten.

Krampachtig vasthouden aan een bepaalde vorm.
Een vorm die werkt kan na een poosje niet meer werken. Probeer niet krampachtig vast te houden aan vormen die uitgewerkt zijn, maar ga op zoek naar wat anders.

Wat werkt dan wél?

Geef het goede voorbeeld.
Je kunt zeggen dat je het belangrijk vindt om geloof een plek te geven in je dagelijkse leven, echter dan moet je het ook laten zien. Dus als je het belangrijk vindt dat je kind bijbel leest, dan moet je dat zelf ook doen. En als je het belangrijk vindt om met anderen uit te wisselen over wat je gelooft, dan zul je dat zelf ook moeten doen.

Kijk per kind wat het nodig heeft.
Sluit aan bij waar je kind behoefte aan heeft. Janneke: “Mijn zoon vindt het leuk om thema’s verder uit te diepen. Terwijl ik met mijn dochter beter even samen kan gaan wandelen.”

Je gaat niet naar de kerk, jij bént de kerk.
Dat betekent dat als thuis ook ‘kerk’ is, je misschien wel dingen moet veranderen. Janneke: “Ik heb echt een knop om moeten zetten dat iemand altijd welkom is. Ook als mijn huis een rommeltje is en ik er niet op gerekend heb. Inmiddels eten we ook vaak samen met anderen. Dat is voor ons een goede manier om op te trekken met andere gelovigen.”

Zoek anderen op.
En deel dan met andere ouders wat werkt en wat niet. Zo kun je van elkaar leren en doe je nieuwe ideeën op.

Pas aan wanneer nodig.
Een tijdlang werkte kringgebed (hulpmiddel zie plaatje hieronder). Hierbij moesten kinderen iedere dag een andere vinger kiezen. Gezamenlijk baden we dus de “hele hand”. Mooi om kinderen uit te dagen qua bidden. Maar na verloop van tijd hadden ze bij elke vinger een vaste zin bedacht. Het werkte niet meer. Toen zijn we gaan bidden in het Engels. Te beginnen met “Het onze Vader….” in het Engels. We daagden de kinderen uit om het uit hun hoofd te leren. De beloning hiervoor, een McFlurry maakt dat ze het binnen een mum van tijd uit hun hoofd kenden. Maar ook dit gebed verliest zijn kracht weer en zijn we weer aan het kijken wat we nu gaan doen!

Boekentip: Jongleren. Opvoeden in de praktijk van 0-18. Nicky en Sila Lee. Royal Jongbloed, 2009.