Eerlijk zijn over verdriet en verlies

Het liefst wil je je kinderen laten geloven dat mensen pas heel oud dood gaan na een mooi, compleet leven. De realiteit is helaas ook anders.

Wat ik inmiddels ook weet is dat we onze kinderen niet kunnen en hoeven te beschermen tegen die realiteit. Hoe graag we dat ook diep van binnen willen.

Het belangrijkste is dat al hun gevoelens er mogen zijn en ze tijd krijgen om deze te verwerken. Dat je blijft luisteren naar hun vragen en ze zo eerlijk mogelijk beantwoordt, hoe moeilijk dat soms ook is. “Ik weet het niet, maar je mag boos/verdrietig/bang zijn.” Dat is ook een eerlijk antwoord.

Samen troost vinden
Wanneer je om de vragen heen draait gaat het een eigen leven leiden in het hoofd van je kind. Nemen de zorgen juist toe. Wees niet bang om te veel te zeggen of te eerlijk te zijn.  Je kind filtert eruit wat hij of zij aankan aan informatie en geeft dit voor zichzelf een plekje.

Ik vergelijk het graag met mijn relatie met God. In tijden van verdriet en verlies hoop ik in mijn geloof troost te vinden, maar ik verwacht geen kant en klare antwoorden op mijn vragen.

Je kind verwacht dit ook niet van jou, maar wil wel bij en samen met jou die troost vinden.

Op een wolk of een vlinder
Beantwoord niet alleen vragen, maar stel ze zelf ook. Vraag je kind wat het van jou nodig heeft of wat hij of zij zelf denkt, voelt of vindt. Je zult positief verrast zijn door zijn of haar vindingrijkheid en veerkracht.

Zo kijkt onze oom volgens mijn jongste dochter sinds dit jaar mee vanaf een wolk. Volgens onze oudste is hij juist in haar hart, want daar is God ook en oom is nu bij God. Onze gezinstherapeut die plots overleed is in elke vlinder die de meisjes zien. We hebben het nu niet meer over vlinders, maar over Karins en dit is goed. Die beeldende gedachten geven hen namelijk troost en ons dus ook.

Op welke manier praat jij met je kind over doodgaan en verdriet?

Dit is een bijdrage van gastblogger:
Elisabeth van den Bos
www.mama25.nl

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
29 oktober 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief