Feedback is zeggen: Jij bent de moeite waard!

Kritiek, feedback, hoe je het ook noemt, als ik het van iemand krijg dan gaat mijn hele lichaam aan het werk. Natuurlijk weet ik wel dat ik in staat moet zijn om feedback te ontvangen, maar eerlijk gezegd ben ik er niet zo goed in. Ik krijg het in eerste instantie erg warm en daarna raakt vooral mijn buik in de war. Het lukt me in sommige gevallen maar moeilijk om dit gevoel kwijt te raken en sjouw het nog een aantal dagen met me mee.

Feedback met een glimlach

Er is een reclame waarin feedback wordt gegeven op een taart, die een jarige uitdeelt aan haar collega’s. Met een stralend gezicht hoort ze aan dat het gebak niet te eten is. Zelfs blijft ze opgewekt kijken als iemand voorstelt om in plaats van de taart een roze koek uit de automaat te halen. Iedereen is blij en er wordt gezellig verder geleefd. Niets aan de hand. Zou ik ooit zover komen? vraag ik me af.

Feedback van Jezus

Ik heb ook nog even nagedacht of ik in de bijbel iets van feedback tegenkom. Er zijn een paar pittige uitspraken van Jezus, die je als feedback zou kunnen beschouwen. Hij noemt zijn leerlingen bijvoorbeeld kleingelovigen op een moment dat ze te weinig vertrouwen hebben. Ook zijn ouders worden op hun plek gezet, als ze na drie dagen van angstig zoeken de twaalfjarige Jezus in de tempel vinden. Hij zegt dan zoiets: ‘Waarom hebben jullie je zorgen gemaakt? Jullie weten toch dat ik me met God wil bezighouden!!!’

Feedback als waardering

Nou daar kun je het dan lekker mee doen als ouder, als leerlingen, en wij ook ieder in onze eigen situaties. Feedback ontvangen komt niet altijd prettig aan en wordt soms ook niet zo tactisch verpakt. Wat mij dan helpt, als ik weer eens met zo’n knoop in mijn maag rondloop, is te zien dat iemand de moeite heeft genomen om me iets te leren. Iemand heeft afgewogen of hij me wel, of niet zou aanspreken. Uiteindelijk heeft iemand besloten dit te doen en daar is in sommige gevallen ook moed voor nodig. Tenslotte is de keus om feedback te geven ook een vorm van overbrengen van waardering. In de kritische opmerkingen van Jezus zit zijn liefde voor zijn ouders en leerlingen verscholen. Zo probeer ook ik te kijken naar wat er gebeurt als iemand kritiek heeft op mij. Blijkbaar ben ik in de ogen van de ander de moeite waard!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
20 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief