Hoeveel uur wil jij werken?

Vorige week verschenen resultaten van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planburo voor de Statistiek. Er waren opvallende uitkomsten.
Vrouwen in Nederland werken het minst aantal uren van alle vrouwen in Europa. Daarboven komt dat het verschil in gewerkte uren van mannen en vrouwen in ons land het grootst is. Jonge vrouwen zijn in mindere mate economisch zelfstandig.
Wat ook blijkt is dat jonge vrouwen vanaf hun eerste baan al parttime werken, ook als ze nog geen kinderen hebben.

Waar blijven de mannen?

Ik vind dit opmerkelijk nieuws. Misschien niets eens zozeer door de cijfers over de vrouwen, maar vooral over de cijfers van de mannen. Hoe kan het dat de cijfers voor de mannen niet ongeveer hetzelfde zijn? Er is een tijd geweest waarin het ideaal van parttime werken voor mannen en vrouwen als wenselijk werd gezien. Zo zouden beide seksen aandacht en tijd kunnen hebben voor het volle leven. Carrière, zorg, een helpende hand in de samenleving. Dit ideaal is blijkbaar niet doorgedrongen en wordt ook niet meer zo gestimuleerd, terwijl steeds meer zorgtaken, bijvoorbeeld voor de oudere generatie, bij de jongere generatie wordt gelegd.
In de discussies over deze uitkomsten zien wij in de media vooral dat vrouwen ondervraagd worden. Ik ben benieuwd wanneer mannen eens gaan nadenken over hun rol in deze verdeling van werk.

Hoeveel tijd je wilt werken is aan jezelf

Deels is deze uitspraak waar. Het is ook waar dat als je als mens weinig uren werkt, je ook weinig inkomen hebt. Leunen op een partner is niet zo’n slim idee in een tijd, waarin cijfers over echtscheiding nog steeds stijgen. Vorig jaar was dat bijna 40%.
Hoewel het ideaal is dat wij voor alle belangrijke dingen in het leven tijd zouden moeten maken, is de werkelijkheid vaak anders, gewoon omdat er ook inkomen moet zijn als randvoorwaarde om hierin te kunnen kiezen.

Wat mij troost

Veel uren werken doe ik met plezier. Soms merk ik dat er ook wel eens dingen in het gedrang komen. Dan worstel ik met de tijd. De wijsheid van Prediker 3 helpt me om het ploeteren met tijd en alles wat belangrijk is te relativeren. Hij zegt dat er voor alles een geschikte tijd is en somt dan allerlei levensmomenten van een mens op. Er spreekt uit dat het goed is je over te geven aan wat op dit moment het belangrijkste is. Hoe geordend zijn lijstje ook lijkt, het leven is veel chaotischer en ook wat het werk je brengt of niet brengt. Je kunt niet alles plannen, zo lees ik zijn boodschap. Het leven komt zoals het komt en is uiteindelijk niet in mijn hand.

Toch moeten wij als wij gaan werken een keus maken. Hoeveel uur zou jij willen werken?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
29 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief