Jij en je duplopoppetje

“Volgens mij was daar mijn duplo-poppetje.” Deze zin klinkt zo nu en dan in huize van den Bos. Met twee verbaal sterke dochters lopen de discussies en frustraties met regelmaat hoog op. Voor je het weet sta je lijnrecht tegenover je kind, net zo hard terug te schreeuwen of stampvoeten. Best lekker op z’n tijd, maar niet constructief.

Duplo-poppetje?
Onze oudste kon soms zo boos worden dat wij ons geen raad meer wisten. We hebben hulp gezocht bij een kindercoach. Want de gedachte dat je het als ouders helemaal zelf moet kunnen, hebben wij gelukkig al snel losgelaten. Ik heb gestudeerd voor pedagogisch hulpverlener, je eigen kind helpen opgroeien blijft een zoektocht. Een verademing om je zorgen te delen.

Onze coach liet ons kennismaken met een kleine duplo-poppetje. Dit poppetje staat symbool voor je eigen gekwetste of boze ik die naar boven komt in strijd en ruzie met je kind.

Achterhaal het echte probleem.
Het scheuren van een sticker. De verkeerde kleur beker. Dat zoekgeraakte legopoppetje, terwijl er nog 100 andere liggen. Vaak ontploft een kind om voor jou iets onbenulligs. Dit kan bij jou flink wat frustratie opwekken en je kleine duplo-poppetje wil dan graag het woord.

Maar, het gaat bijna nooit alleen over die sticker, beker, poppetje. Vaak is daarvoor al iets gebeurd wat je kind moeilijk vond en de frustratie stapelt zich op.

Als je op dat moment de emotie van je kind erkent, kun jij zelf makkelijker uit de frustratie stappen. Wanneer je vervolgens doorvraagt naar de echte reden van zijn boosheid, kan je kind zijn ei kwijt en zakt de boosheid vaak ook vanzelf.

Is dat niet het geval?
Ook geen man (of vrouw) overboord. Ga eens bij jezelf na wat er gebeurt als je zelf ergens boos over bent. Lukt het je dan om 1,2,3 om te draaien naar blij? Vaak is het antwoord ‘nee’. Waarom verlang je dat dan wel van je kind?

Laat het op een veilige manier uitrazen. Bedenk samen met je kind wat werkt: Bijvoorbeeld stampen, trampoline springen, boksen tegen een kussen of misschien wel krassen op papier.

Het geeft niet alleen je kind de tijd om rustig te worden. Jij kunt in de tussentijd ook een paar keer diep in en uit ademen.

Ga eens bij jezelf na: Hoe vaak kwam jouw duplo-poppetje deze week de hoek om steken?

Dit is een bijdrage van gastblogger:
Elisabeth van den Bos
www.mama25.nl

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
16 oktober 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief