Mama had toch gelijk, over gezond eten!

‘Mam, mag ik cola?’ ‘Waarom mag ik geen suikerspin?’ ‘Die groene stukjes lust ik niet!’

Ik weet niet of het herkenbaar is voor andere ouders, maar bij ons thuis wordt er heel wat af geklaagd over eten en drinken. Groenten zijn vies (vooral als ze ook groen zijn). En ze krijgen niet genoeg snoep. Dat je gezonde keuzes wilt maken voor je kind en zijn lijf verzorgt en beschermt, word je niet in dank afgenomen. De meeste kinderen houden van zoet en een vette hap als pannenkoeken, pizza en patat. Kinderen voor Kinderen zingt het ook: ‘Ik lust alles, als het maar begint met een ‘P’.’ En mijn grapje dat paprika ook met een ‘p’ begint vinden ze echt niet grappig!

Als opvoeders heb je verantwoordelijkheid over een kind en dat gaat ook over voeding. Het aanleren van een gezond eetpatroon verkleint de kans op eetproblemen en overgewicht op latere leeftijd. Maar het wordt je niet in dank afgenomen. Ik ben absoluut geen heilig boontje als het op gezond eten aankomt. Ik hou van chips en chocola en we eten elke week wel één van de drie P’s. Maar de andere dagen komt er altijd groente op tafel, wordt er fruit gegeten en probeer ik de inname van suiker te beperken. In huis hebben we meestal geen snoep, maar wel koekjes. Frisdrank kopen we voor feestjes. Op zich geen probleem, totdat ze vergelijkingsmateriaal krijgen bij vriendjes. Waarom hebben wij geen snoep, maar alleen speculaasjes? Waarom mag vriendje X wel cola drinken? Bij vriendje Y hoeven ze de groenten niet op te eten.

Onze kinderen zijn eigenlijk geen moeilijke eters, er zijn maar weinig dingen die ze écht niet lusten. Maar ze vinden ongezonder eten vaak wel lekkerder en geef ze eens ongelijk. Ik leg regelmatig uit waarom mijn lief en ik andere keuzes maken, wat het effect op je lijf is van verschillend eten.

Ze zijn het er vaak niet mee eens, maar leggen zich er onder wat gemopper wel bij neer. Ze mogen, net als ik vroeger thuis, één ding uitkiezen wat ze echt niet willen eten, dan krijgen ze een restje of een boterham. Toen mijn moeder bijna 30 jaar geleden ontdekte dat ik mijn spinazie echt niet weg kreeg en soms in de wc uitspuugde, stelde ze dat in. Ik hoop maar, net als mijn moeder destijds waarschijnlijk, dat ze er wel wat van leren. En dat ze, net als ik, op een gegeven moment ontdekken: Gezond is goed voor mijn lijf. Mama had toch gelijk.

Gezond is goed voor mijn lijf. Mama had toch gelijk!

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
5 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief