Nee, voor mij geen papadag

Ik heb een hekel aan het woord papadag. Ik zou er twee hebben iedere week. Op dinsdag en woensdag ben ik overdag thuis met Hannah. Bewust zeg ik ‘overdag’, want ’s avonds werk ik weer. Ik zie het als een voorrecht dat ik op deze manier overdag twee dagen thuis kan zijn. Maar ik wil het geen papadagen noemen. Wat zeg je met dat woord?

Het lijkt wel alsof het een luxe is. In tegenstelling tot wanneer moeders thuis zijn. Is dat dan ‘normaal’? Helaas, moeten we denk ik zeggen, is dat wel gangbaarder. Mannen kunnen nog altijd moeilijker in deeltijd werken, als ze het al willen. Zo ver zijn we nog niet in onze emancipatie. En daarom ziet de samenleving een dag waarop de vader thuis is als bijzonderder dan een dag waarop de moeder thuis is.

Vakantiedag?

Misschien is ook wel het beeld ontstaan dat een papadag een soort vakantiedag is. Papa gaat lekker met zijn kind(eren) erop uit, terwijl mama op haar vrije dagen het huishouden doet. Ik hoor om me heen wel eens dit soort rolverdelingen, maar volgens mij zeker niet altijd. Veel vaders nemen net zoveel verantwoordelijkheid voor hun kinderen als moeders. Bovendien, hoezo is een dag voor een moeder dan haar ‘vrije dag’? Ik ken moeders die op hun werk uitrusten…

Dochter bepaalt

Nee, voor mij geen papadag. De twee dagen dat ik thuis ben probeer ik net als veel vaders én moeders wat aan het huishouden te doen. En wat ballen van mijn werk in de lucht te houden, voor zover het ritme van mijn dochter dat toelaat. Waarmee ik natuurlijk ook naar buiten ga, speel en eet. En geloof me, dat eten alleen begint ook een tijdverslindende en alle creativiteit vragende activiteit te worden. Een vrije dag? Nee, maar ik voel wel de vrijheid om er thuis voor mijn dochter te zijn. Een papadag? Nee, ik ben altijd papa. Onbetaald ouderverlof? Schei uit, alsof je een legitimatie moet hebben om thuis te mogen zijn. Nee, dinsdag en woensdag zijn mijn ‘Hannah-dagen’. Zij bepaalt. Niet ik. En dat begint ze steeds meer te begrijpen 😉.

Hoe verdeel jij je weken in tijd voor je werk en je kinderen? Hoe noem jij de dagen dat je thuis bent voor je kinderen? Of is het veel meer vermengd en moeten we er andere woorden voor gaan vinden?

2 comments on “Nee, voor mij geen papadag
 1. Avatar Bert Becht schreef:

  Een prachtig onderwerp in de (huwelijks-) relatie: wij zijn er voor de kinderen en bepalen zelf de (evenwichtige) rolverdeling. Het zijn dus inderdaad kinddagen; niet ik/wij, maar hij/zij… Voor alles: genieten!

  • Avatar Marijke schreef:

   Hier wel extra bijzonder als papa een dag vrij is. Is nu eenmaal een feit en prima, als gevolg van onze ‘ouderwetse’ rolverdeling.
   Maar hoe dan ook: ook voor papa is het dan hard werken hoor zo’ n ‘vrije’ dag thuis
   Een fijne Hannah-dag! ( klinkt idd een stuk beter dan papa dag)

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
12 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief