Waarom laten ouders hun kindje dopen?

Dopen is een prachtig en ontroerend ritueel. Het gaat daarbij om dingen zoals verbinding, vertrouwen, geliefd zijn, aangeraakt worden, ergens doorheen gaan, overgave, ontvangen, gekend en gezien worden en toevertrouwen. Ouders die hun kindje laten dopen beleven dat eigenlijk altijd als een uniek moment met hun kindje, met de mensen die hen lief zijn, met de gemeenschap en met God.

Oudere kinderen en volwassenen die kiezen voor de doop groeien vaak heel bewust naar dat moment toe en beleven het intens. De doop is daarmee een prachtig cadeau dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Er zijn meerdere redenen waarom ouders ervoor kiezen hun (jonge) kind(eren) te laten dopen. Het heeft eigenlijk altijd te maken met het verlangen om verbinding met God, elkaar en de gemeenschap van volgelingen van Jezus te ervaren/te delen. Redenen die door ouders worden genoemd die ervoor hebben gekozen om hun kinderen te laten dopen zijn:

• Het is een oude en mooie traditie die ik aan mijn kind(eren) door wil geven
  • Ik vind het belangrijk dat mijn kind(eren) bij de kerk horen en daar een thuis mogen vinden
  • Het is voor mij een teken van dankbaarheid voor ons kind dat een geschenk van God is
  • Wij willen ons kind een gelovige opvoeding geven in de hoop dat het kind mag uitgroeien tot een gelovig mens
  • We vinden de doop een belangrijke markering op de weg die we met ons kind willen gaan, ook in het geloof
  • De doop is voor mij een teken van nabijheid van God ons leven met ons kind, juist omdat we weten dat het leven schaduwkanten heeft
  • De doop is een teken dat God met je meegaat, zelfs door de dood heen, zoals Jezus heeft laten zien. Door ons kind te laten dopen vertrouwen we het toe aan God voor altijd
  • Ik zie de doop als een teken dat God altijd een nieuw begin met je wil maken. Dat je steeds het oude leven mag afleggen en een nieuw leven mag beginnen, als een pasgeboren baby. Daarom laat ik mijn kind(eren) dopen
  • Mijn ouders hebben mij laten dopen toen ik baby was. Ik heb dat altijd als waardevol ervaren, ook toen ik niet zo bezig was met de kerk. Je hoort er toch bij
  • Ik wil God vragen om mijn kind en mijzelf als ouder te helpen in ons leven

In de Vierplek wordt regelmatig gedoopt. Meestal zijn het ouders die hun jonge kind(eren) laten dopen, maar er worden ook oudere kinderen, jongeren en volwassenen gedoopt die daar zelf voor kiezen. Zij verwoorden hun verlangen naar de doop ieder op hun eigen manier. Het komt erop neer dat ze vragen om gedoopt te worden ze lid willen worden van de (wereldwijde) gemeente van volgelingen van Jezus Christus. Te midden van wie hen lief zijn laten ze zien dat zij geloven dat God met hen een weg van geloof gaat en dat zij zich geroepen weten om die weg te zoeken en te volgen.

Bron: Sofie en Bob