Rituelen delen als je kind puber wordt

Een verhaaltje lezen voor het naar bed gaan of het zingen voor de verjaardag van je kind. Voor een klein kind heel belangrijk, voor een puber waarschijnlijk niet. Toch zijn er ook met je puber van die momenten waarop je iets van je geloof kunt delen.

Ouders en kinderen brengen veel tijd met elkaar door. Ze wonen tenslotte meestal bij elkaar in huis. Maar wanneer kun jij nu echt alle aandacht aan je kind besteden, zonder dat andere kinderen, de telefoon, je werk of het huishouden ook om aandacht vragen? Tijdens het jaarlijkse dagje-samen met je kind kun je dat wel. Laat je kind bepalen wat er gaat gebeuren. Wandelen, fietsen, naar het strand of shoppen, het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt, is dat je probeert om die dag er echt helemaal voor je kind te zijn. Dus tijdens het shoppen niet gaan zoeken naar de schoenen die je zelf nog wilde kopen…

Momenten om te markeren

Pubers zijn in een fase van hun leven dat er van alles gaat veranderen. Ze maken de overgang naar de middelbare school, menstrueren of scheren zich voor het eerst, nemen afscheid van de kindernevendienst, krijgen hun eerste ‘serieuze’ vriendje of vriendinnetje en gaan voor het eerst zonder ouders op vakantie. Al dat soort momenten geven een overgang aan naar een nieuwe periode. Je kunt zulke momenten nog bewuster meemaken met je kind en hem/haar steunen door iets te geven wat een bepaalde waarde in zich heeft. Bijvoorbeeld een ring die je zelf van je moeder hebt gekregen, een persoonlijk cadeau, een mooi boek of een bijbel. Bij zulke overgangen kun je ook heel goed je kind iets meegeven van spirituele waarde. Bijvoorbeeld door iets te zeggen wat je hem toewenst, of een tekst, gedicht of gebed erbij te schrijven. Je geeft hem dan letterlijk ‘spirituele bagage’ mee voor zijn verdere levensweg.

Verjaardag

De verjaardagsrituelen die jullie vroeger hadden, zijn gaandeweg al wat aangepast. Niet iedereen wil nog slingers, kaarsjes uitblazen is kinderachtig en het feest vindt vooral met vrienden plaats. Toch: stop niet met alle verjaardagsrituelen! Een feestelijk ontbijtje op bed, die lekkere taart die je altijd al maakte, de gezamenlijke maaltijd waarbij de jarige bepaalt wat er gegeten wordt: het is allemaal nog steeds van grote waarde. Of steek de doopkaars aan, spreek een dankgebed uit over het leven van je kind of vraag een zegen voor het komende jaar. De doopkaars kun je natuurlijk ook aansteken op de ´verjaardag´
van de doop van je kind. Door alle gezinsleden hier zo veel mogelijk bij te betrekken zijn het momenten van ‘samen’ en van geborgenheid waar jullie later graag aan terugdenken.

Liefde benoemen

Voor jou is het misschien heel vanzelfsprekend: natuurlijk houd je van je kind. Ook al loopt het soms wat minder makkelijk dan vroeger, is er wel eens ruzie en krijg je regelmatig verwijten naar je hoofd geslingerd. Maar er kunnen ook momenten zijn waarop je die liefde even niet zo voelt. Hoe dan ook, voor jou én voor je kind is het goed om jouw liefde voor haar te benoemen, expliciet te maken. Zeker als er ruzie is of als er dingen zijn die niet zo goed lopen, is dat belangrijk; maar ook op andere momenten, wanneer er niets bijzonders aan de hand is. Bijvoorbeeld voor het naar bed gaan, als je samen boodschappen aan het doen bent of samen op de bank naar haar favoriete tv-programma zit te kijken. Als je dat steeds blijft doen, gaat jouw kind voelen dat de liefde voor hem echt onvoorwaardelijk is. Los van hoe hij zich gedraagt of presteert, houd je van hem. Dat is van onschatbare waarde.

Gezinsmoment

In veel gezinnen is het elke dag weer een komen en gaan van gezinsleden. School, werk, zorg voor oudere opa’s en oma’s, sport, kerk, vrienden en andere vrijetijdsbesteding. Gezamenlijke avondmaaltijden ontbreken steeds vaker, laat staan een gezamenlijk ontbijt. Dan is het geen gek idee om te proberen ten minste één keer per week een ‘gezinsmoment’ te hebben. Een brunch met lekkere broodjes op zondagochtend, koffie met taart na de kerk, samen koken, een film kijken of ouderwets een spelletje doen op zondagavond zijn voorbeelden van activiteiten die zich hiervoor lenen. Je bent dan even als gezin bij elkaar, op een ongedwongen manier. Goed voor de onderlinge band en een belangrijk rustpunt in jullie drukke agenda’s.

Bron: JOP van de Protestantse Kerk Nederland.