Vijf tips bij het kiezen van een Bijbel voor kinderen

Het aanbod van Bijbels is enorm. Voor elk wat wils, met special editions zoals de Groeibijbel, Prentenbijbel, Metalbijbel, Sportbijbel, Samenleesbijbel en nog veel meer. Maar hoe kies je die éne Bijbel die bij jullie past?

Voor een grote verzameling van Bijbels kun je het beste even kijken op www.kinderbijbels.nl. (Let op, op deze site staan ook Bijbels voor 12+ ers. Dus niet alleen voor kinderen, zoals de naam doet vermoeden.)

Hulp bij het kiezen van een Bijbel

Vijf tips bij het kiezen van de meest passende Bijbel:

 1. Taalgebruik
  Bedenk of de Bijbel bedoeld is om voor te lezen of om zelf te lezen en/of de teksten daar bij passen. Sluiten de teksten qua woordkeus aan bij het niveau van de kinderen/jongeren?
 2. Verhaalselectie en extra’s
  Welke verhalen staan in het boek? Zowel Oude als Nieuwe Testament? Of is het een complete Bijbel in bijvoorbeeld de NBV-vertaling, met uitleg en achtergronden? Bedenk eens welke must-reads jij absoluut wilt terugvinden in de Bijbel van je keuze en check of die ook daadwerkelijk in de Bijbel staan die je op het oog hebt.
 3. Theologische visie van de auteur(s)
  Omdat de bijbelverhalen ingekort en bewerkt worden, stoppen veel auteurs een boodschap in de verhalen. In sommige kinderbijbels ligt de nadruk op onvoorwaardelijke liefde van God voor mensen, in andere kinderbijbels gaat het vooral om het besef dat wij mensen zondig zijn. Tip: Lees ‘sleutelverhalen’ zoals die van Jezus’ geboorte, dood en opstanding om achter de visie van de auteurs te komen.
 4. Interpretatie, details en weglatingen
  Als je toch een verhaal (of twee) leest, check dan eens of de auteur de juiste accenten heeft gelegd, of dat hij/zij geen essentiële zaken weggelaten heeft. Kan je achter de toon en boodschap staan?

“In het verhaal over Adam en Eva die uit het paradijs werden gezet, vertelde ik het altijd net anders dan in mijn kinderbijbel stond; het stond er naar mijn beleving te vrouwonvriendelijk.” – Astrid

Illustraties

Ten slotte – en dat is bewust zo gezegd – kan je laten meespelen hoeveel en wat voor illustraties de Bijbel heeft. Tenzij de afbeeldingen in de Bijbel echt centraal staan (bv de Bijbel in strip) zijn de illustraties ondersteunend en niet leidend. Natuurlijk is het heel fijn als de plaatjes mooi zijn, maar het gaat om de boodschap.

“Ik was eens gevallen voor een Bijbel met prachtige illustraties! Maar toen ik de verhalen las werd ik minder blij. Het verhaal van de geboorte van Jezus miste voor mij de kern van waar het om gaat. Heel jammer. Ik pak tegenwoordig altijd een andere bijbel om uit voor te lezen.” Renate

Meer over Bijbels kiezen:

Uit welke Bijbel lees jij het liefst?

Bron: JOP, Protestantse Kerk Nederland

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
14 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief