Voor wie voed jij je kind op?

Moeder worden en moeder zijn, dat is in de praktijk best lastig. Zeker in deze tijd waarin er zoveel informatie beschikbaar is en iedereen via social media de “perfecte ik” laat zien. Dat kan ontzettend veel druk en schuldgevoel opleveren. 

Ook lijkt het belangrijk dat vooral alles door moet gaan: het moederschap mag niks kosten en moet vooral “leuk” zijn volgens social media… Wanneer ik om me heen kijk, probeert iedereen daar aan mee te doen.

Toen ik twintig jaar geleden voor het eerst moeder werd, was dat anders. Facebook en Instagram bestonden nog niet. Ik had geen idee van het perfecte plaatje. Mijn omgeving met nieuwe moeders was mijn kader voor wat normaal is. En daar zag je alles; de strubbelingen, het (gevoel van) falen, maar ook het genieten. En wat fijn om dan met elkaar te bespreken dat het niet altijd makkelijk is. Elkaar tips geven en elkaar bemoedigen.

Voor wie voed je eigenlijk op? Voor de buitenwereld, voor je vrienden, je ouders? Voor het kind natuurlijk! Goed om dat te beseffen. In de Bijbel staat een tekst die mij erg aanspreekt: “Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor mensen” (Kolossenzen 3:23). 

Dit haalt voor mij de druk van opvoeden af. Doe het voor de Heer! Hij kent je, Hij ziet je. Hij kent je angsten en problemen. Hij ziet jou je best doen en houdt van jou in goede en slechte tijden. Wat zou het mooi zijn als jij dit ook aan je kind door kunt geven! 

Wat vind jij belangrijk om door te geven aan je kind?

2 comments on “Voor wie voed jij je kind op?
 1. Avatar Yvette schreef:

  Zo herkenbaar. Alle goede voornemens zijn zo’n beetje gestrand. Sporten een luxe, net als uitslapen
  En toch, ben ik zo intens dankbaar dat ik de moeder van mijn kind mag zijn.

 2. Avatar Ellen schreef:

  Altijd die twijfel: heb ik het wel goed gedaan?
  Nu: superfijne kinderen die met plezier aan hun jeugd terug denken!
  Dank voor de mooie tekst uit Kolossenzen: ik hou hem bij me!

Deel dit verhaal:
Janneke Plantinga

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
24 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief