Waarom er meer liefde op de werkvloer mag

Heb je wel eens een dip in je werk? Je hebt het gevoel dat je ‘er niet lekker in zit’ en dat er weinig uit je handen komt. Wat eerder gewoon ging, daar moet je nu lang over nadenken? En over het resultaat ben je eigenlijk niet tevreden?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe dat komt en hoe dat is op te lossen. Een maandje geleden las ik dat hoe meer liefde er is op de werkvloer, hoe groter de creativiteit. Een open deur lijkt me. Het gaat goed met mensen als er een beetje liefdevol met ze wordt omgegaan. Dat geldt voor het hele leven, maar blijkbaar wordt het op de werkvloer vergeten.

Liefde op de werkvloer

Ooit werkte ik in een staalfabriek. Mijn werk bestond eruit dat ik vier stalen elementen in elkaar moest zetten. Daar zou later in het productieproces een beeldbuis in geplaatst worden. De bedoeling was dat ik na een week een productie van honderd stuks haalde. Dat was nog een hele klus. Het werk was zwaar en je moest het ook slim organiseren, zodat je zo snel mogelijk kon werken.
Ik werd vriendelijk opgenomen in de groep en hier en daar geholpen. Een collega, die al langer daar aan de slag was, was de wanhoop nabij. Het lukte haar maar niet om op eigen kracht de productie te halen. Wat ik elke dag weer zag was dat de ervaren vrouwen nog harder gingen werken en er voor zorgden dat zij toch haar productie haalde. Dit moest een beetje verborgen blijven, want anders dreigde ontslag en ze had de inkomsten echt hard nodig om rond te komen.
Het was geweldig om te zien dat deze collega zo geholpen werd. Naar mijn gevoel kan het niet anders dan dat hier sprake was van liefde op de werkvloer. Deze liefde maakte iedereen creatief om haar te helpen. Hierdoor kreeg ze meer tijd om dit werk eigen te maken.

Liefde doet goed!

Jammer, was het wel, dat dit verborgen moest blijven, omdat op deze manier helpen niet echt de bedoeling was van het bedrijf. Ik vraag me af wat er was gebeurd als het gewoon in de openheid had kunnen gebeuren, dan had mijn collega zich in ieder geval een stuk beter gevoeld.
Liefde op de werkvloer kan iemand zo enorm goed doen! Het is een oude waarheid, die ik ook terugvind in de bijbel bij Paulus bijvoorbeeld, als hij zegt: Het allerbelangrijkste is de liefde. (I Korintiërs 13) Deze liefde heeft niets te maken met romantiek, maar wel over liefde die ruimte schept om de mens te zijn die je bent. Wat je ook doet in je dagelijks leven, van liefde knapt een mens op!

Wanneer heb jij gemerkt in je werk, in de dingen die je doet, dat er liefde voor jou was?

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
23 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief