Waarom voorlezen goed is voor je kind

Voorlezen van (Bijbel)verhalen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Hoe gaat dat in z’n werk? Waarom is voorlezen zo belangrijk?

De christelijke traditie bestaat uit verhalen, we lezen verhalen in de kerk maar ook daarbuiten. De eerste plaats waar we als mensen verhalen horen is voor het slapen gaan. Als ouder vertel je je kind misschien wel eens een verhaaltje voor het slapen gaan. Dat blijkt heel goed te zijn voor je kind. In de eerste plaats verbetert het de band tussen jou en je kind. Ten tweede leert een kind dat er nog een grotere wereld is om hem of haar heen. Verhalen geven ook een structuur van zingeving die helpen je kind levenservaringen een plaats te geven.

Voorlezen helpt

Voorlezen helpt ook bij concentreren. Je kind leert zich te focussen op een verhaal, de aandacht erbij te houden en wat er gezegd en getoond wordt als één geheel te zien. In onze tijd is je kunnen concentreren een hele belangrijke vaardigheid. Er zijn zoveel afleidingen, bijvoorbeeld door de mobiele telefoons of het lawaai om je heen. Als je kind al op vroege leeftijd zich leert concentreren, dan heeft hij of zij daar op latere leeftijd daar veel profijt van. Jouw kind zal zich dan niet zo snel meer laten afleiden. Tot slot is voorlezen goed voor het taal- en hersenontwikkeling van je kind. Ook leesvaardigheden worden erdoor verbetert. Volgens dit artikel leert een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen 1000 woorden per jaar. Rebecca van MijnKerk schreef eerder deze blog over wat voorlezen oplevert.

Gelovige verhalen

Als je gelovig bent, dan leert je kind door de verhalen uit de Bijbel ook God te ervaren in zijn/haar eigen leven. Door verhalen te vertellen leer je je kind wat geloven is. Het is ook nog goed voor de ontwikkeling en de concentratie van je kind. Vanavond je kind een verhaal voorlezen?

Lees jij je kind verhalen voor? Hoe is dat? Hoe reageert je kind daarop? Laat het ons weten!