Welke werk ergernissen staan er in jouw top 5?

Kun jij je ook zo vreselijke ergeren aan gedrag van mensen met wie je samenwerkt? Of je nu betaald werk doet, of vrijwilligerswerk je kunt er vast en zeker wel een paar noemen. Afgelopen week kwam ik in de krant de nieuwe top 5 tegen. In het kort zijn het deze: 1) op je mobiel tijdens een vergadering, 2) afspraken niet nakomen, 3) roddelen, 4) onnodige cc’s in mails, 5) te laat komen.
Misschien is het leuk om eerst even je eigen irritaties op te schrijven voor je het artikel leest. Wie weet stoor jij je aan heel andere zaken, of is het juist een feest van herkenning.

Schuldig!

Als ik de uitslag van de top 5 lees, dan kleur ik direct rood van schaamte. Ja, ik maak me heel vaak schuldig aan de eerste ergernis: het gebruik van de telefoon tijdens gesprekken of vergaderingen. Daar moet ik echt snel iets aan veranderen! Zelf stoor ik me daar bij een ander nauwelijks aan.
Bij mij staat te laat komen op de eerste plaats van mijn ergernissenlijstje. Er wordt in het artikel aangegeven dat het minder erg is als de telaatkomer even een berichtje stuurt, dat hij het niet gaat halen. Op mij heeft dat helaas geen kalmerend effect meer, zeker als het bij iemand een patroon lijkt te zijn.

Kijken naar mezelf

Toch word ik door mijn geërger ook uitgedaagd om naar mijzelf te kijken. Ik ben het die zich stoort aan een ander en dat vind ik een vervelend gevoel. Een ander kan ik niet veranderen, denk ik dan, mijzelf wel. Wat heb ik dan nodig om dit minder te maken?
Misschien kan de bijbel mijn ogen openen om een beetje milder te worden.

Petrus en Jezus ergeren zich aan elkaar

Als ik ga zoeken moet ik opeens denken aan een ontmoeting tussen Jezus en Petrus (Je kunt het nalezen in Marcus 8: 31 – 33). Beide mannen irriteren zich vreselijk aan elkaar en het loopt uit op een hele heftige botsing tussen die twee. Jezus vertelt aan Petrus en zijn andere leerlingen dat hij uiteindelijk een lijdensweg moet gaan, zal sterven en opstaan. Petrus vindt het helemaal niks dat Jezus dit zegt en neemt hem apart. Je moet dit soort dingen niet zeggen! Dan wordt Jezus echt boos, woedend zelfs! Achteruit jij Satan! Beveelt hij Petrus. Jij denkt alleen maar aan wat de mensen willen horen en niet aan wat God wil.
Een enorme heftige uitval is dit van Jezus. Je zult op je werk maar eens zo worden toegesproken!

Glimlachen

Wat ik wel bruikbaar vind in dit verhaal, is dat Petrus Jezus apart neemt. Hij spreekt zijn ergernis uit en kropt het niet op. Dat lijkt me een goed begin. Neem iemand even apart en leg uit wat je dwars zit. Daarbij is het ook handig om naar jezelf te kijken en te begrijpen waarom jij je zo enorm stoort aan bepaald gedrag. Misschien lukt het je daarna dan wel om met een glimlach naar je eigen zwakte en die van een ander te kijken.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn kind
27 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief