Kinderen mogen groot dromen?

Kinderen mogen groot dromen?

12 juni 2020 0

Wie droomde er vroeger niet, van wat hij later wilde worden? We wilden juf, verpleegkundige, brandweerman, politieagent of piloot worden. Veel groter dan dat was mijn ambitie niet als kind. Onze kinderen daarentegen hadden ambities die tot aan de maan leken te reiken. De oudste wilde musicalster worden, nummer twee profvoetballer en de jongste wilde vooral een Lamborghini rijden. Is het goed dat kinderen zo groot dromen? En mag je als ouder meegaan in die grote dromen?

Droom je mee met je kind?

Het begon bij onze oudste al op jonge leeftijd. Ze was in de ban van musicals. Uren kon ze zich vermaken met zingen, dansen en “iemand zijn”. Ze ging er helemaal in op. Wij vonden het wel vermakelijk. Ze zong, probeerde de stemmen na te doen en leerden alle teksten uit haar hoofd. En elke keer zei ze: “Dat wil ik later ook, musicalster worden”. En wij dachten alleen maar: Natuurlijk, dat wil iedereen! Ze werd ouder en de interesse in alles wat met musical of theater te maken had, hield onophoudelijk haar interesse. We vroegen ons ontelbare keren af, moeten wij er in meegaan en met haar mee dromen. Of is het juist beter haar daarin af te remmen. Want ja, je wil natuurlijk het allerbeste voor je kind. Nummer twee wilde, zoals zoveel jongens, profvoetballer worden en de ambitie van nummer drie was dus om in een Lamborghini te rijden.

Dromen zijn soms bedrog

Ze kregen en krijgen alle drie kansen. Ze hadden plezier in het volgen van lessen bij een jeugdtheater en leerden voetballen bij de plaatselijk voetbalclub. We hielden ze steeds voor dat als je het talent ervoor hebt en je echt iets wil bereiken, dat je daar dan iets voor moet doen. Dat het niet altijd vanzelf gaat. Dat je twijfels hebt, dat je erachter komt dat het niet gaat lukken en dat je dan je dromen moet bijstellen. En als je droom wel lukt, is het misschien niet altijd een leven waarvan je dacht dat het een droom is.

Werken aan je toekomst

Inmiddels zijn ze druk bezig met hun toekomst. Ze zijn bezig met het ‘gewone’ en daarin plezier vinden. Studeren, voetballen met hun vrienden en de oudste heeft nog altijd plezier in zingen en acteren. Onze tweede weet inmiddels dat zijn talenten niet bij profvoetbal liggen, maar hij heeft zo ontzettend veel andere mogelijkheden. De jongste heeft geleerd dat het streven naar veel geld niet de bedoeling van het leven kan zijn. Ook hij werkt aan een mooie toekomst, het rijden in een grote auto moet even aan de kant gezet worden. Bij het ene kind lukt het om zijn of haar droom te verwezenlijken, maar ik heb niet het idee dat ze daardoor beter of gelukkiger in het leven staan.

Groot dromen

Kinderen met grote dromen zijn prachtig, maar je hoopt dat ze naast groot dromen ook hun eigen weg vinden in het ontdekken van hun talenten. En daar mag je ze als ouders of opvoeders bij helpen.

Droom groot, begin klein!

Hebben jouw kinderen ambities en hoe ga jij daar mee om?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV