Kindje geboren? Spreek een gebed of zegen uit

Kindje geboren? Spreek een gebed of zegen uit

9 maart 2019 0

Belangrijke gebeurtenissen -zoals de geboorte van je kind- kunnen de behoefte scheppen aan nieuwe rituelen. Dat zijn handelingen die je verricht bij speciale gebeurtenissen. In deze blog geven we daarbij een paar bezinnende teksten en een mogelijk ritueel dat je aan kunt passen aan de situatie zoals die zich aan je voordoet. Mogelijk geeft de vorm aanleiding om zelf een ritueel te bedenken. 

Een geboorte is een bijzondere, ingrijpende gebeurtenis. Zeker bij een eerste kind. Je hele leven verandert. Opeens is daar dat kleine mensje, helemaal van jou afhankelijk. Reden tot vreugde en dankbaarheid en verwondering. We weten hoe kinderen worden verwekt en ontstaan, maar begrijpen we het ook? Het gaat je verstand en voorstellingsvermogen te boven. ‘Dit is een wonder’ zeggen veel mensen, ook als ze niet in God geloven. De geboorte van een kind is dan ook niet vanzelfsprekend. Soms hebben mensen er lang op moeten wachten. Soms blijkt het krijgen van kinderen zelfs onmogelijk en dat kan aanleiding zijn voor groot verdriet.

 U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan. Wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.

(Psalm 139:13,14)

Ritueel

Spreek het gebed hieronder uit (zegen van St. Patrick) in de kring van familie en vrienden. Steek er een speciale kaars bij aan, die je voortaan op iedere verjaardag kunt aansteken. Er zijn speciale doopkaarsen in de handel, maar een andere mooie kaars kan natuurlijk ook. ‘Zegen’ betekent: je bent niet alleen, God gaat met je mee, het leven door.

De Heer zij voor je,
om je de weg te wijzen.

De Heer zij naast je,
om je in de armen te sluiten
en je te beschermen tegen gevaar.

De Heer zij onder je
om je op te vangen, als je dreigt te vallen.

De Heer zij in je
om je te troosten als je verdrietig bent.

De Heer zij om je heen,
als een beschermende muur
tegen mensen die je kwetsen.

De Heer zij boven je,
om je te zegenen.

Zo zegene je God,
vandaag, morgen en tot in eeuwigheid.

Niemand weet wat leven is
alleen dat het gegeven is
en God van dit geheimenis
altijd begin en einde is.

De zegening van Emmelie

Freek en Mariska vertellen over de zegen voor hun dochter Emmelie: “Voor onze dochter Emmelie kozen we ervoor haar te laten zegenen. Wij denken allebei verschillend over het geloof maar voelen ons verbonden in de liefde. Een zegening door een bevriende dominee bij ons thuis was voor ons beiden een mooi symbool om God er toch bij te betrekken. Samen met wat vrienden en familie hebben we dit ritueel op een zondagmiddag uitgevoerd. De dominee had mooie woorden opgeschreven en droeg een mooi gebed voor. Na de zegening van Emmelie draaiden we een dvd met allemaal foto’s van haar en tekst van ons op het liedje ‘Nu dat jij er bent’ van Trijntje Oosterhuis. Voor ons was dit een waardevol moment om stil te staan bij de liefde voor Emmelie en een zegen voor haar te vragen.” 

We hopen dat de rituelen in deze blog bijdragen dat je op een betekenisvolle manier met een ‘extra’ beleving even stilstaat bij  de geboorte van je kind. Hoe sta jij stil bij de geboorte van je kindje? 

Bron: Rituelenboekje, door Nynke Dijkstra-Algra en Janet van Dijk. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl