Kledingkeuze: een pleidooi om je eigen smaak te volgen

Kledingkeuze: een pleidooi om je eigen smaak te volgen

3 mei 2021 1

Wil je ook wel eens kleding kopen die niet voldoet aan de verwachtingen van anderen? En denk je daarbij te weinig aan jezelf? Lees dan vooral even verder. Want door je eigen smaak te volgen in je kledingkeuze, ben je uiteindelijk een stuk gelukkiger én ziet de wereld er ook nog kleurrijker uit.

‘Ik heb vandaag mijn paarse benen aan.’ zeg ik tegen een van de kleuters. Hij kijkt twijfelend van mijn gezicht naar mijn benen en weer terug. ‘Echt hoor!’ zeg ik, ‘Ik heb thuis ook groene en rode benen liggen.’ Hij blijft me berekend aankijken. Een andere kleuter doet een stap dichterbij, raakt met één vinger mijn paarse panty’s aan en zegt ‘Ik geloof jou niet, grapjesjuf!’. Dan lacht de ander opgelucht mee, gelukkig, het is niet waar. 

Gekleurde panty’s

Laatst kocht ik gekleurde panty’s bij een fijne webshop. Als ik deze aantrek word ik weer blij van mijn vrolijk gekleurde benen. Ik krijg alleen maar leuke reacties op mijn kledingkeuze. De enige die wel eens kritiek leveren op mijn kledingkeuze zijn mijn kinderen. Maar daar zijn ze ook kinderen voor. Toen ik het een tijd terug met iemand over kleding had,  verzuchtte ze: ‘Ja, maar jij komt ook overal mee weg met je kledingkeuze.’ Ik begreep eerst niet wat ze bedoelde. Maar toen legde ze uit dat ik, met een creatief beroep, aan kan doen waar ik zin in heb. En dat iedereen dat dan prima vindt. Ook nu ik als ‘juf’ (ambulant begeleider) werk, want blijkbaar heb ik een creatief hoofd

“Vroeger werden er stuivers naar me gegooid om nieuwe kleren van te kopen. Na even sparen kocht ik daar iets lekkers van”

Vrij in wat jij mooi vindt

Vroeger kreeg ik wel eens commentaar hoor. Op de middelbare school begin jaren ’90 was het een slagveld van kakkers, gabbers en alto’s tegen elkaar. Kleding was dé manier om je uit te drukken en te onderscheiden van de rest. En die rest, die gaf graag commentaar op wie er maar anders was. Er werden stuivers naar me gegooid om nieuwe kleren van te kopen. Deze raapte ik altijd op en daar kocht ik na even sparen weer wat lekkers van.

Los van uniformiteit

De vrijheid om jezelf te mogen zijn is een groot goed. Blijkbaar krijg je daarin meer ruimte als je een creatief beroep hebt. Is er meer goodwill voor een illustrator met paarse benen dan voor een accountant met een batik blouse. In sommige takken van sport lijkt er weinig ruimte te zijn om los te breken van uniformiteit. Worden mannen geacht een pak en overhemd (en soms een das) te dragen. En wordt van vrouwen een mantelpak en pumps verwacht als kledingkeuze. 

Of je nu paarse benen kiest, een maatkostuum of een mooie spijkerbroek aantrekt: wat maakt het uit?

Jezelf vieren

Er is een verschil tussen de vrijheid nemen voor je eigen smaak en die vrijheid ook ervaren. Dan komt het aan op zelfvertrouwen en stevig in je schoenen staan. De besmuikte lachtjes en gegooide stuivers voor lief nemen. Maar waren we als volwassenen het schoolplein niet allang ontgroeid? Kunnen we elkaar niet vrijlaten in onze kledingkeuze? Natuurlijk, je houdt rekening met de goede zeden. Maar of je nou paarse benen kiest, een maatkostuum of een mooie spijkerbroek aantrekt: wat maakt het uit? De webshop waar ik mijn paarse benen kocht, adverteert met modellen van alle maten en tinten. Modellen met heel wat maatjes meer dan ik. Ze zien er prachtig uit in een flodderjurk. Modellen in een rolstoel. Modellen in alle schakeringen huid. Die zichzelf vieren met hun kleding. Ik hoop dat steeds meer mensen zichzelf daarin durven uiten, hun eigen smaak durven volgen in hun kledingkeuze.

Wat is jouw favoriete kledingstuk?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Kledingkeuze: een pleidooi om je eigen smaak te volgen
  1. Rienk

    Momenteel? Mijn klusbroek?..

    5 mei 2021

Reacties zijn gesloten.