Kloosters in Nederland: tot rust komen tijdens een retraite

Kloosters in Nederland: tot rust komen tijdens een retraite

28 oktober 2021 0

Kloosters in Nederland: hoewel bijna niemand meer kiest voor een leven in een klooster, zijn retraites en korte bezoeken populairder dan ooit. De stilte en sfeer tijdens een kloosterweekend kunnen je helpen om tot bezinning en tot rust te komen. In dit blog lees je meer over kloosters in Nederland waar je kunt verblijven én hoe je iets van het kloosterleven kunt ervaren in je dagelijks leven.

Kloosters waren in Nederland vooral in de middeleeuwen populair, maar werden bijna allemaal gesloten in de Reformatie en Franse tijd. Aan het begin van de negentiende eeuw vond er een nieuwe bloeiperiode plaats, die tot ongeveer 1960 duurde. Tegenwoordig is vooral een tijdelijk verblijf in een klooster populair, bijvoorbeeld in de vorm van een retraite of kloosterweekend.

Kloosters voor retraite of bezoek

Er zijn verschillende kloosters in Nederland die je kunt bezoeken. Sommige kloosters openen hun deuren voor een kennismakingsochtend, bij andere kloosters kun je een vesper meemaken, op retraite of voor langere tijd verblijven. Op MijnKerk vind je een overzicht van zeven kloosters in Nederland die je kunt bezoeken.

Wat een kloosterweekend met je kan doen

Een verblijf voor korte of langere tijd in een klooster kan heel fijn zijn. Verschillende kloosters gelden verschillende regels, maar in alle kloosters vormt het gebed de basis. De stilte en regelmaat van het kloosterleven kunnen je houvast bieden en tot rust brengen. Rebecca schreef over haar kloosterweekend op MijnKerk: “Wat overblijft is wat er echt toe doet”.

Zelf een stilteweekend creëren

Vind je het spannend om in een klooster te verblijven of op retraite te gaan? Dan kun je misschien thuis een stilteweekend organiseren, geïnspireerd door de verstilling en bezinning van een klooster. Rebecca besloot zelf een stilteweekend te creëren, toen haar kloosterweekend niet doorging.

Inspiratie uit het klooster

Ben je geïnspireerd geraakt door de rust en de sfeer van het klooster? Probeer dit dan ook toe te passen in je dagelijks leven. Haal bijvoorbeeld inspiratie uit de drie geloften van de benedictijnse spiritualiteit: Stabilitas (“Erbij blijven met je aandacht”), Conversatio morum (“In kleine stapjes groeien”) en Obedentia (“De kunst van aandachtig luisteren”). Deze leefregels blijken heel down to earth te zijn, tastbaar en vertaalbaar naar jouw dagelijks leven.

Foto: Website Abdij van Egmond

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marita Joosse
Marita Joosse