Koorzanger Bart-Jan: ‘Zingen zorgt voor een hele diepe onderlinge verbinding’

Koorzanger Bart-Jan: ‘Zingen zorgt voor een hele diepe onderlinge verbinding’

29 mei 2020 0

Zingen is een grote passie van Bart-Jan Top. Hij zingt in vier klassieke koren en in diverse ensembles. ‘Ik vind klassieke muziek een van de gaafste dingen die bestaat.’

Corona brak uit net in de lijdenstijd. Wat betekende dit voor de koren waar je in zingt?

‘Dat was heftig, want zeker tien concerten gingen niet door. Het ene moment was ik elke avond bezig met repetities, het volgende moment viel alles stil. Hoewel balen, was het voor mij klein leed, want ik ben amateurzanger. Dat was anders voor de professionele musici. Voor hen viel ineens een groot deel van hun jaarinkomen weg. Daarom hebben we een crowdfundingsactie voor deze muzikanten opgezet. In zo’n anderhalve maand hebben we ruim 30.000 euro opgehaald. Hartstikke tof dat je ergens tijd in steekt, en dat een grote groep mensen daar nu de vruchten van plukt.’

Wat ben je gaan doen toen je door corona niet meer op kon treden?

‘We zijn vrij snel daarna gestart met een virtual choir. We kozen per week een stuk uit en dan zong iedereen thuis zijn eigen deel in via de smartphone. Dat is leuk hoor, maar het staat in geen verhouding tot samen zingen en optreden. Zingen is namelijk een van de meest intensieve vormen van communicatie die bestaat. Je maakt niet alleen muziek, tegelijkertijd luister je naar elkaar en probeer je samen het mooiste geluid te maken. Als dat lukt tijdens een optreden, geeft dat een enorme ontlading. Het vraagt om intensieve samenwerking en vaak ook een zekere mate van zelfverloochening. Dat zorgt voor een hele diepe mate van onderlinge verbinding.’

virtual choir

Viel je door corona in een gat?

‘Waar ik het meest bang voor was, was dat ik door corona helemaal stil zou komen te staan. Want dat kan ik slecht. Uiteindelijk kwam het wel op z’n pootjes terecht. Ik zit in een hechte en actieve kerk en al snel zijn we dingen gaan doen, zoals livestreamen. Daar kon ik een andere passie in kwijt namelijk geluidstechniek. Ook hebben we veel zoom-bijeenkomsten. Daar word je soms zoom-moe van, maar het zorgt er wel voor dat je bij elkaar betrokken blijft.’

Wat geeft je moed in deze tijden?

‘Ik vind klassieke muziek een van de gaafste dingen die bestaat. Er zit een diepte in deze muziek, een emotionele gelaagdheid, die het vermogen heeft om intense gevoelens op te roepen en daarmee dichterbij jezelf te komen. Het toont je ruimtes in je ziel waarvan je niet wist dat ze er waren. Daarnaast haal ik ook veel moed uit mijn geloof. Ik leef best wel bewust met God. Elke dag kom ik even digitaal samen met een paar mensen uit mijn kerk. Dan lezen we wat uit de Bijbel en delen we gebedspunten. Zo kan ik mijn dag goed beginnen.’

Muziek toont ruimtes in je ziel waarvan je niet wist dat ze er waren.

Wat als je door corona voor langere tijd niet meer mag zingen in een koor?

‘Er wordt momenteel in de media een enorm hype opgebouwd rondom zingen en de risico’s daaromheen. Gelukkig zijn journalisten geen wetenschappers en is het wetenschappelijk onderzoek naar de risico’s van samen zingen en musiceren nog in volle gang. Dat afwachten lijkt me wijs, maar de paniek lijkt, dankzij de media, helaas al uitgebroken. Wat mij persoonlijk betreft: zingen zal ik blijven doen, of dat nu alleen, met een kleine groep andere mensen of met een koor is.’

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap