Laat OMA thuis met kerst

Laat OMA thuis met kerst

18 december 2019 0

De weken voor kerst heeft iedereen om mij het superdruk.  Als je wilt, kan je elke dag wel ergens aanschuiven. Bij ons thuis doen we er niet aan mee. 

Toen wij kinderen kregen dachten we na over hoe wij kerst in wilden vullen. Willen wij meegaan in drukte, verplichtingen en verwachtingen? Wat willen wij onze kinderen meegegeven van kerst? Waar ligt ruimte en waar niet? Wij waren er snel uit. Wij wilden een relaxte kerst met ruimte voor het “echte” kerstverhaal. Voor kinderen is december al een superdrukke maand. Dus wij kiezen voor rust en echtheid. Back to basic.

Laat OMA thuis

Oma staat voor Oordelen, Meningen en Aannames. Laat je dus niet leiden door wat andere mensen vinden of doen. Of door wat anderen van je verwachten. In ons geval bood Oma ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Mijn moeder gaf ruimte. Wij waren welkom met kerst maar we hoefden ons niet verplicht te voelen om te komen. Zij begreep dat december voor gezinnen een drukke maand is en bood ruimte voor rust en keuzes. Een kerstdag met het gezin. Tijd voor het echte verhaal van kerst: van de geboorte van Jezus! Het cadeau van kerst!  Zo’n Oma gun ik iedereen.

Soms moet OMA toch mee….

Natuurlijk lukt dit niet altijd en kan je echt niet onder verplichtingen of verwachtingen uitkomen om de lieve vrede te bewaren. Het heeft ook tijd nodig. Een verandering  heeft tijd nodig. Ook andere mensen moeten wennen dat dingen soms anders gaan. Er over nadenken is een goed begin, de eerst stap richting verandering.  

Hoe vier jij kerst en wat vind jij belangrijk? En wat doe jij met OMA?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga