“Laat Pieter Omtzigt met rust!”

“Laat Pieter Omtzigt met rust!”

11 mei 2021 1

Dit wordt geen politiek verhaal, maak je geen zorgen. Het smsje van Mark Rutte aan de overspannen Pieter Omtzigt of ze snel konden praten maakte wel wat in me los. Hoe vaak hoor ik niet over werkgevers die hun overspannen werknemers de stuipen op het lijf jagen met verplichte bezoekjes op het werk of met partijdige bedrijfsartsen. Omtzigt meldde het zelf via Twitter na het gesprek van Rutte bij Nieuwsuur. Schandalig van Rutte! Laat Omtzigt met rust! Het helpt zijn herstel niet en zet het zelfs stappen terug door zo aan hem te trekken. En draai de situatie nu niet om alsof híj de formatie in gijzeling houdt.

Groter belang

Natuurlijk, voor een werkgever, een teamleider, manager en collega’s is het ook moeilijk als iemand thuiszit met een burnout. En helemaal als je zelf leiding geeft binnen een bedrijf, vereniging of een kerk. Ik heb het zelf meegemaakt toen ik als predikant een aantal maanden overwerkt thuiszat. Nu hielp wonen naast de kerk daar ook niet bij. Maar het voelde alsof ik onder een vergrootglas lag. ‘Kun je al weer iets? Wanneer kom je terug? Kunnen we al vooruitkijken? Kun je het werk nog wel aan?’ Het zijn naast de vele lieve berichten, bloemen en kaartjes hele begrijpelijke vragen. Maar nee, je kunt in zo’n situatie niet vooruitkijken, vooruitplannen. Ze mogen blij zijn als je weer iets kunt doen. Maar dan is het ook alleen dat. En voorlopig nog niet meer. Punt.

Mark Rutte heeft mij gisteren per SMS aangegeven dat hij een gesprek wil met mij, bij voorkeur as vrijdag.
Ik heb geantwoord dat ik altijd tot een gesprek bereid ben, maar dat het op dit moment niet lukt dit soort gesprekken te voeren.
Ik hoopte eerder weer aan het werk te kunnen, maar mijn herstel gaat langzamer dan gehoopt door de aanhoudende stroom zaken rond mijn persoon.
Daarom twitter ik ook al even niet omdat ik echt probeer rust te pakken en zeker op sociale media
(maar heel veel dank voor veel aardige berichten)

Pieter Omtzigt op Twitter

Begrijpen

Mark Rutte wil Pieter Omtzigt graag ‘begrijpen’, vertelde hij in Nieuwsuur. Los van of hij hem inmiddels niet al had moeten begrijpen, is zo’n wens voor een één op één gesprek heel begrijpelijk. Maar die wens is ook ingegeven door de wens om snel verder te kunnen met de formatie. En wie zal ontkennen dat het in het landsbelang is dat er snel geformeerd wordt? Maar een zieke kun je nooit – nooit – de schuld geven van vertraging. Daar kán hij of zij simpelweg niets aan doen. Hoe groot het belang ook is voor het land, het bedrijf, de vereniging of de kerk.

Functie elders?

Iedereen snapt dat je nu niet mag denken in een ‘functie elders’ voor Omtzigt, hoewel veel werkgevers die truc wel toepassen. Door iemand tijdens zijn ziekteverlof boventallig te maken door iemands functie te schrappen en meer dan dat soort smerigheden. Dat kan niemand meer met een stalen gezicht doen met Omtzigt. Bovendien, hij is gekozen.

Gijzeling

Maar je kunt de situatie ook niet zo omdraaien dat Omtzigt de formatie in gijzeling houdt. Het vraagt om iets meer reflectie hoe hij in deze situatie terecht is gekomen, en wat dat betekent voor het hele proces van de formatie. Natuurlijk moet die verder. Maar de vraag is niet: met of zonder Omtzigt en wel of niet binnen het CDA? De vraag is: met Omtzigt, maar hoe? En daar moeten Rutte en de anderen eerst zelf uitkomen. Laat Omtzigt in de tussentijd met rust.

Heb jij wel eens overwerkt thuis gezeten? Hoe heb jij de houding van de werkgever ervaren?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op ““Laat Pieter Omtzigt met rust!”
  1. Wim Havinga

    20 Jaar werkte ik in een psychiatrische universiteitskliniek. Hoe rustig ook, het is en blijft een stressvol milieu. Veel dingen maakte ik mee èn door! Dus spreek ik uit ervaring. Daarom heb ik veel begrip voor Pieter Omtzigt zijn huidige situatie. Als Mark Rutte Pieter zijn ziektebeeld wil begrijpen, kan hij voorlopig beter met een ander praten die overspannen is geweest, c.q. zelf een burnout doormaakte. Rust, eerlijkheid, openheid en waardering bevordert genezing. Echter als P. in het hem ziek makende milieu terugkeert zonder dat er voldoende wijzigingen zijn ingevoerd, is de kans groot dat het ziektebeeld van Pieter spoedig zal verslechteren. Een eerlijk mens als hij lijdt onder stilzwijgen e.a. trucs van collega’s. Eerlijkheid en openheid is het gebod. De arbeidsomstandigheden van de 2e Kamer zijn moelijk, zij dienen ingrijpend veranderd / verbeterd te worden!

    13 mei 2021

Reacties zijn gesloten.