Leestip: Echte vrouwen krijgen een kind. De stille revolutie van de niet-moeder
Nadat Hannah werd geboren viel het me op hoezeer de wereld draait om kinderen. Het lijkt een soort mono-cultuur. Als er mensen met kinderen in de buurt zijn verdwijnt naar de achtergrond dat zoveel mensen andere wegen (moeten) gaan. De cijfers liegen er niet om: één op de vijf vrouwen krijgt geen kind. Door tal van oorzaken. Dat is dus best een grote groep. Een groep van vrouwen die allemaal op hun eigen manier daarin staan.
Van twee van die vrouwen kreeg ik een boek getipt over ‘de stille revolutie van de niet-moeder’. Schrijfster Liesbeth Smith vertelt hoe ze te midden van alle babyshowers en kinderpraat op een heel ander pad belandde, dat ze in stilte alleen aflegde: “Dat konden jullie ook niet weten, want ik hield mijn mond erover. Ik hield mijn mond over hoe verwarrend het soms was om plotseling een weg te bewandelen die ik absoluut niet kende. Een weg die onduidelijk was, vol tegenstrijdige bewegwijzeringen, onverwachte roadblocks en niet functionerende routeplanners. Waar het ook nog eens oorverdovend stil was, met niemand om de route bij af te kijken, of mee te kunnen overleggen. Waar intussen altijd een klok tikte. Hard en duidelijk, met af en toe een ferme slag. Vierendertig. Achtendertig. Eenenveertig.”
Completer en vrijer beeld
Het boek gaat niet alleen over ongewild kinderloze vrouwen. Het gaat Smit erom een ‘een completer en vooral vrijer beeld te schetsen van wat ‘vrouw-zijn’ nog meer kan betekenen. En om te laten zien hoe enorm verrijkend en opluchtend het kan zijn als daar ruimte voor komt.
Ruimte voor iedereen, maar vooral voor ‘ons’. Want jullie kennen ons allang. Wij zijn namelijk de (peet)tante van jullie kind, of die collega die doorwerkt tijdens schoolvakanties. Wij zijn die ene schoonheidsspecialiste die online aan het daten is in-de-hoop-op. Of die drukke manager die samen met het haar man in stilte elke week het ziekenhuis bezoekt. Wij zijn ook die ene jonge vrouw die twijfelt aan haar kinderwens. Of die vrouw die er door werk en ambitie gewoon niet aan toekomt. Wij zijn die vrouw die überhaupt nooit moeder wilde worden, of die vrouw bij wie het soms gewoon ‘zo ging’. Soms zijn wij stiefmoeder geworden, soms leiden we een gelukkig leven als single, of samen met een partner. Wij zijn, kortom, divers. Én wij zijn nog steeds met veel; net zoals jullie.”
Geen tegenstelling
Van het boek vind ik heel prettig dat de schrijfster geen tegenstelling creëert als ze voor de ‘stille revolutie’ opkomt. Ze gaat duidelijk in gesprek en wil graag de ‘alternatieve route’ laten zien die steeds meer vrouwen lopen. Daarom is het voor alle vrouwen én mannen een mooi boek om eens te lezen. Voor begrip en (h)erkenning.
Liesbeth Smit, Echte vrouwen krijgen een kind. De stille revolutie van de niet-moeder, ISBN 9 789038 806525.
Mevr. A.F Mulder
ik heb het boek gekocht maar ik ben het aan het lezen en ik heb geen kinderen
28 juni 2019Liesbeth Smit
Dank je wel voor dit stukje Otto!
29 juni 2019Groeten van Liesbeth Smit
Marij-ke
Echte vrouwen krijgen een kind om te verzorgen te voeden en te omarmen. Echte vrouwen die een kind krijgen voelen haarfijn aan wat er van ze wordt verwacht ze hebben een hart wat openstaat om hen bij te staan op de weg naar een zelfstandig bestaan. Soms komt er zomaar een kind op je pad wat moederziel op een parkeerplaats staat te huilen. We mochten haar tranen drogen haar bijdehand nemen en helpen haar vader en reisgenootjes te zoeken voor het feestelijk dagje strand. Ik voel nog haar knuistje al is het jaren geleden er blijft een klein plekje voor haar in mijn hart.
29 juni 2019