Leestip voor ouders: Sophie en Bob worden gedoopt

3 december 2021 0

Wat is dopen? Hoe leg je aan je kind wat dopen is? Wat er gebeurt, en wat het betekent? Wilma Hartogsveld en Marieke Klein maakten het prentenboek Sofie en Bob worden gedoopt. Juist omdat ze merkten dat kinderen steeds ouder zijn als ze gedoopt worden vraagt dopen om uitleg. Het boek met de bijbehorende website bieden daar goede handvatten voor.

Steeds vaker ontmoet ik ouders die bij een tweede of derde kind hun kinderen samen willen laten dopen. Het kwam er nog niet eerder van, of ze kwamen er nog niet uit in welke kerk ze dat zouden willen doen. Het huis is nog niet af. Of simpel: de tijd ging te snel. Maar ook als je kinderen als baby hebt laten dopen, zijn er genoeg vragen bij je kind als je je volgende kind laat dopen. In de verhalen uit Sofie en Bob worden gedoopt ontdekken kinderen steeds meer wat het betekent.

Opzet

Het prentenboek bevat elf verhalen uit het dagelijkse leven. Kleine verhalen met korte teksten en vooral aansprekende illustraties. Elk verhaal begint met een korte inleiding voor de voorlezers (opa en oma zullen het boek vast ook graag voorlezen als hun kleinkind gedoopt wordt!). Elk verhaaltje eindigt met een zoekplaatje voor de kinderen: waar hebben ze dat fragmentje in de tekeningen gezien?

Thema’s

Bij de doop speelt dankbaarheid een grote rol. Daarom is er een verhaaltje opgenomen met de titel ‘Wij zijn een cadeautje!’. Dopen is wordt ook van generatie op generatie doorgegeven. Daarom een verhaaltje over ‘Kom je ook, opa?’ Er is een verhaaltje over doopkleren, de kerk, muziek, licht (de doopkaars), ‘water op je hoofd’ en nog meer. Een hele spannende vond ik het verhaaltje over ‘Vader, Zoon en Geest’.  Hoe leg je uit dat je gedoopt wordt in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest? ‘Ik ben Sofie én meisje én grote zus’ ontdekt Sofie. Een knappe oplossing.

Website: meer info

Op de website www.sofieenbob.nl vind je over alle thema’s meer informatie. Die is steeds mooi in drieën gedeeld: hart, hoofd en handen: over de betekenis in het geloof, wat er precies bedoeld en gedaan wordt, en wat je met kinderen kunt doen. Via de website kun je het boek ook bestellen. Het kost €12,95 excl. €5 verzendkosten.

Komt het moment dat je met je kind praat over de doop (van je kind zelf of van een ander kind), dan geven boek en website waardevolle handvatten.

Meer op MijnKerk.nl over dopen

Zie ook: 6 veelgestelde vragen over dopen
Lees en kijk waarom ik mijn dochter liet dopen
Lees wat de Bijbel zegt over dopen
Lees waar je ja op zegt als je je kind laat dopen
Lees waarom ouders hun kinderen laten dopen

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink