Lente, kriebel zoveel mogelijk!

Lente, kriebel zoveel mogelijk!

20 maart 2019 0

Het is de Week van de Lentekriebels. Ik had er wel een beeld bij, maar ik moest toch even zoeken naar wat het precies is. “De week van de Lentekriebels heeft als doel om op scholen een week lang aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming”.

Lentekriebels, iedereen krijgt ze en er is bijna niemand die er niet blij van wordt. Vergeten is de lange donkere en koude winter, het leven is mooi, het is lente! De eerste zonnestralen van het voorjaar zijn vaak al genoeg om de lentekriebels te activeren. Dankzij dit zonlicht maken we vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk bij de productie van hormonen als serotonine. En serotonine beïnvloedt onder meer je stemming, zelfvertrouwen, emotie én seksuele activiteit.

Geen zin in seks

Seksuele activiteit; Heb je puberkinderen? Ben je net ouders geworden? Het lijkt wel of intimiteit geen prioriteit meer heeft. Het is al even geleden dat ik ouder werd. Maar ik herinner me nog precies de vermoeidheid tijdens die eerste periode van het ouderschap. Ik herinner me ook dat overweldigende gevoel van liefde voor ons kind en de behoefte om haar zo vaak mogelijk te knuffelen. Het leek wel of alle liefde voor mijn kind was en er geen knuffels voor mijn partner overbleven. Alsof je een bepaalde hoeveelheid liefde te geven hebt, die op een gegeven moment gewoon op is.

Privacy

Ik weet inmiddels ook dat een huis met pubers de intimiteit tussen jou en je partner niet bevordert. Van vermoeidheid is allang geen sprake meer, maar de privacy is ver te zoeken. Niet onze kinderen gaan als eerste naar bed, maar inmiddels liggen wij op tijd in ons mandje. De kinderen rommelen dan nog uren om ons heen. Nog even douchen, nog even kletsen, nog wat vragen: “Mam, wil jij mijn boterhammen maken morgenochtend? Ik ben het eerste uur vrij hé! Waar is mijn trui, die wil ik morgen aan!” Na al deze praktische vragen is alle zin in seks bij mij dan allang verdwenen. Geven we elkaar in het bijzijn van de kinderen een omhelzing of een zoen, dan horen we ze hartstochtelijk roepen: “zo kun je toch niet zijn!”

Elke dag een omhelzing

Is een relatie zonder intimiteit mogelijk? Als er geen seks meer is tussen jou en je partner, is de relatie dan nog speciaal? Dan kun je net zo goed gaan samenwonen met je beste vriend of vriendin, toch? Is intimiteit alleen seks of is intimiteit veel meer dan dat?

Lente, kriebel zoveel mogelijk staat er boven deze blog, maar misschien is het een begin om elkaar elke dag in ieder geval 7 seconden te omhelzen.

Voel jij de lente al kriebelen?

Deze blog is geschreven door Annette Bronkhorst en Wilco van Snippenberg van LEV. LEV is een online platform over liefhebben en verwachten dat samenhangt met het gelijknamige bookazine. LEV is er voor (aanstaande) ouders die zich op een leuke, interactieve en laagdrempelige manier willen voorbereiden op het (hernieuwde) ouderschap. Om als partners samen in gesprek te komen over de verandering van partner naar ouder en alles wat daarbij komt kijken. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV