“Leraren verdienen meer waardering en minder werkdruk”

“Leraren verdienen meer waardering en minder werkdruk”

30 januari 2020 3

Lastig zijn. Dat is wat leraren moeten doen om hun recht te halen. Maar dat gaat helemaal tegen hun natuur in. En toch is het nodig.

Staken past niet bij leraren. Ik begin steeds meer te begrijpen waarom. Het zit niet in hun aard om lastig te zijn. Ze proberen in de klas alle leerlingen mee te laten doen. Met verschillende leerlijnen en steeds meer onderwijs op maat. En dan die ouders nog… Geruststellen, aanmoedigen, op weg helpen, oplossen, opruimen, nakijken, uitdenken, bespreken, hulp vragen, tot aan arrangementen toe. En geen leraar zul je daarover horen klagen. Dat is hun werk. Ook als ze ziek zijn. Als ze maar enigszins kunnen staan ze er. Het is hún klas.

Geen alternatief

Want de consequenties zijn groot als de juf of meester ziek is: er is nog nauwelijks vervanging te vinden. En dan komt het op collega’s aan, die of terugkomen op hun vrije dag of die gezamenlijk de leerlingen opvangen in hun groepen. Naar huis sturen? Dat is eigenlijk geen mogelijkheid, soms bittere noodzaak.

Recht doen

Dat nu ook bij mij de school dicht is, is zo’n bittere noodzaak. Lastig, jazeker. Maar leraren moeten lastig zijn. Juist omdat het niet bij ze past. Ook de regering denkt dat met wat incidentele oplossingen het zinkende schip wel kan worden vlotgetrokken. Maar er is meer nodig: er moet recht gedaan worden. Recht aan structurele weeffouten in het onderwijssysteem, dat veel te veel vraagt van leraren en bovendien hen te weinig beloont. 

Lastig zijn als voorbeeld in de Bijbel

In de Bijbel vergelijkt Jezus de noodzaak om te blijven bidden en niet op te geven met een weduwe. Zij woont in een stad waar de rechter zich niets aan mensen gelegen laat liggen. Zij dringt er steeds bij hem op aan recht te doen in het geschil met haar tegenstander. Uiteindelijk doet hij recht. Maar niet omdat hij zich haar lot aantrekt, maar ‘omdat ze me zo’n last bezorgt’. Hij zegt er nota bene achteraan: ‘Anders blijft ze eindeloos bij me komen en vliegt ze me nog aan.’ 

Druk erop

De druk moet dus op de ketel blijven. Wat mij betreft betekent dat: gewoon weer een staking aankondigen. ‘Eindeloos blijven komen’. Ze hoeven de minister niet naar de keel te vliegen, maar het mag de minister wel naar de keel vliegen. Hier moet namelijk recht worden gedaan.

Vind jij het terecht dat de leerkrachten staken?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
3 reacties op ““Leraren verdienen meer waardering en minder werkdruk”
  1. Mar-ijke

    Nee ik vind het niet terecht. Er zijn zoveel structurele weeffouten niet alleen in het onderwijs. De toren van Babel zo als hij nu gebouwd wordt kan nooit goed gaan hij groeit als nooit tevoren. Schreeuwde Jezus ook in een protestmars over de ruggen van het kind om meer geld anders wil ik jullie niet meer onderwijzen. Nee toch, Hij ging ons voor op het levensspoor gelukkig waren er ook leerkrachten die dit spoor volgden en lieten zich niet omkopen. Zij dachten aan het kind welke mocht aangeven wilt u onze meester of juf worden.

    30 januari 2020
  2. I Robbemont

    Nee, er is al genoeg extra gegeven.
    Onderwijs is roeping niet alles is met geld te koop.

    31 januari 2020
    • Jenneke

      Maar een roeping houdt niet in dat je maar eindeloos kunt vragen van mensen..
      En… STRUCTUREEL extra geld is wezenlijk iets anders dan een eenmalige donatie. ..

      4 februari 2020

Reacties zijn gesloten.