5 x Leuke musea voor kinderen in de kerstvakantie

5 x Leuke musea voor kinderen in de kerstvakantie

26 december 2019 1

De kerstvakantie is een perfecte periode om samen leuke dingen te doen, zoals musea bezoeken. Rebecca zet haar favoriete musea voor je op een rijtje. 

 

 

1. Museum Catharijne convent Utrecht: Kerstival (geschikt voor jonge kinderen)

 

In de kerstvakantie is er een expo speciaal voor kinderen. Kom alles te weten over Kerstmis. Waarover gaat het verhaal van kerst en hoe vieren we dat? Tijdens Kerstival maak je echt van alles mee. Volg een muziekworkshop, speel in de grote kerststal op het plein of knutsel een schaap of een kameel. Alsof dat niet genoeg is kan je ook genieten van de mooiste kerstliedjes, dans van De Dansers en een wandelend poppentheater. En wist je dat je je mag verkleden als koning en gezellig samen een boekje kan lezen? Laat je verrassen tijdens Kerstival!

 

2. Museum voor beeld en geluid Hilversum (6-12 jaar)

 

Tja, als we ze dan toch niet permanent van het scherm kunnen weg slaan, dan is dit museum een super leuk alternatief. En je kunt ze er makkelijk toe verleiden. Alleen al de buitenkant van het museum spreekt tot de verbeelding. Mijn jongens (9) keken hun ogen uit. In de KinderRadioFabriek kruip je in de huid van een radio-dj, presenteer het radionieuws of maak een podcast. Maar je kunt ook een achtervolgingsscène nabootsen of achter een camera het nieuws voorlezen en allemaal tv materiaal van de afgelopen decennia bekijken. Door dit filmpje krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten.

 

3. Tropenmuseum Amsterdam (6-12 jaar)

 

Ik vond dit als kind geweldig. Mijn ouders gingen regelmatig met ons naar dit museum en er was toen al een kinderprogramma. Ik herinner me de magie van de bazaar die ze na hadden gebouwd en dat we samen met een groep kinderen op djembé’s mochten spelen. Ik vond een kijkje in de keuken van andermans cultuur bere interessant. Ze hebben de prachtigste foto’s en nagebouwde decors en spannende objecten. Op dit moment gaat het tropenmuseum junior over Suriname: De kinderen komen terecht in de toko, het binnenland, het verhalenhuis, de feeststraat en de dans- en muziekstudio. Je kunt zelf, terwijl je kinderen genieten van hun eigen programma, verschillende expo’s bezoeken: Verlangen naar Mekka, What a genderful world en Heden van het slavernijverleden. 

 

4. Naturalis in Leiden (alle leeftijden)

 

Ik ben hier met de jongens twee keer geweest. Ze vonden het steeds geweldig. Toen ze heel jong waren vooral de opgezette dieren en later ook alles wat je kon lezen en uitproberen. Ik ben nog niet in het vernieuwde Naturalis geweest. Volgens een moeder die blogt is alleen al de architectuur adembenemend. Ze blogt: “Ik heb begrepen dat het Naturalis maar liefst 42 miljoen objecten in de verzameling heeft. De topstukken hiervan zijn te te zien in zeven verschillende tentoonstellingen: Leven, De aarde, Dinotijd, De vroege mens, De Dood, De verleiding en de IJstijd. En vrijwel elke zaal waar M. (haar zoon van 5 jaar) binnenstapt krijgt een “wauw, mam moet je dit zien!”. Ook valt er veel zintuiglijk te beleven. Hij maakt kastjes open, hangt aan pluizige bollen, bouwt een nest, voelt aan stenen, maakt een puzzel en kijkt enthousiast naar filmpjes.” En uiteraard is er het skelet van de T-rex Trix!

5. Joods historisch museum Amsterdam

 

Ook hier ben ik regelmatig geweest als kind. Evenals in het Anne Frank huis en de Portugese synagoge. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik wat zou leren over onze joodse wortels, die wij als christenen hebben. Natuurlijk heb ik me op dit soort zondagen ook wel eens stierlijk verveeld. Maar het alternatief was wandelen in het bos en ik herinner me vooral dat het fascinerend was, alledrie de musea. Vooral met de levendige verhalen van mijn vader erbij. Tegenwoordig is er genoeg te doen, ook voor kinderen. Kunstenaar Eli Content (1943) maakte voor het Kindermuseum een Droombos vol gekke en clowneske figuren, geïnspireerd op Marc Chagall. Kinderen kunnen zelf droomfiguren van afvalkarton maken en elke zondag is er een speciale workshop. Je kunt het ook nog leuk combineren met een bezoekje aan het Waterlooplein of naar een kindervoorstelling bij het Opera&ballet om de hoek.

Welk museum is favoriet bij jouw kinderen? Welke musea vond je zelf leuk als kind?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
Een reactie op “5 x Leuke musea voor kinderen in de kerstvakantie
  1. Anoniem

    Het openluchtmuseum in Arnhem lijkt mij ook een heel goede keus, zeker nu in de winter met al die leuke activiteiten.
    In Zeeland Terra Maris in Oostkapelle, Museum voor natuur en landschap.Met o.a. winterwonderwandeling en herten spotten. Westkapelle poldermuseum, geschiedenis van het dijkdorp en vuurtoren beklimmen.Burghse schoole , schooltje uit 1845. Het Zeeuws maritiem museum Vlissingen wat als leukste uitje is uitverkozen met oa. speurtocht en Zeeuws museum Middelburg met ook workshops voor kinderen en de bijzondere wonderkamers.

    26 december 2019

Reacties zijn gesloten.