Leven in vertrouwen, hoe en waarom doe je dat?

Leven in vertrouwen, hoe en waarom doe je dat?

5 januari 2021 1

Het kan nogal zijig of sentimenteel klinken: in vertrouwen leven. Of het maakt je juist recalcitrant. Wat nou, wie of wat kan ik nog vertrouwen in deze tijd?! In dit artikel lees je hoe en waarom je dat eigenlijk doet, leven in vertrouwen. Ook geef ik je mijn tips. Vertrouwen is geen wet of regel. Zie het vooral als een cadeau aan jezelf, omdat het gezond is voor geest én lichaam.

Leven in vertrouwen doen we allemaal, of je er nu van bewust bent of niet. Als jij ’s avonds in je bed stapt, vertrouw je erop dat je lichaam blijft functioneren en je ’s ochtends weer wakker wordt. Als jij je brood smeert, dan vertrouw jij erop dat er goede ingrediënten – of in elk geval geen vergif – in zitten. Als jij inlogt op je bankrekening, dan vertrouw jij erop dat jouw gegevens niet bij criminelen terechtkomen.

Betekenis van vertrouwen

Van Dale geeft de volgende definities van vertrouwen: Ergens met zekerheid op hopen en Geloven in iemands goede trouw en eerlijkheid. Valt die wonderlijke tegenstelling je ook op? Hopen én zekerheid? Bij hoop en geloof heb je niet per se zekerheid. Er komt bij vertrouwen ook overgave om de hoek kijken. Je gaat ergens vanuit, ook als je geen bewijs hebt. Denk maar aan geloven in God, of in liefde.

Waarom is vertrouwen belangrijk?

Zonder vertrouwen valt niet te leven. Toch lijkt het vertrouwen in onze samenleving af te nemen. Denk maar aan het groeiend wantrouwen tegen regels van de overheid, of mensen die berichtgeving in landelijke media niet meer vertrouwen. Maar moet je dan alles en iedereen altijd maar vertrouwen? Nee. Blind vertrouwen kan behoorlijk naïef zijn en pijnlijk afgestraft worden, dus er is niks mis met een dosis kritisch nadenken. Dat begint met de vraag: wie of wat geef ik mijn vertrouwen?

Als jij ervan overtuigd bent dat iets of iemand jouw vertrouwen waard is, kun je met een gerust hart leven in vertrouwen. Ook dan bestaat het risico dat je vertrouwen beschaamd wordt. Maar is dat niet juist de essentie van vertrouwen? Dat het geen contract, geen garantie is? Leven in vertrouwen is een gezonde manier van leven. Waar wantrouwen vooral aan je knaagt, zorgt vertrouwen voor ontspanning en rust. 

Tips voor meer vertrouwen

Er zijn een paar dingen die mij helpen om in vertrouwen te leven. Zo kijk ik regelmatig terug op mijn leven. Dan ontdek ik dat ik als freelancer steeds weer opdrachten krijg en dat geeft me vertrouwen voor de toekomst. Of dan zie ik dat ik weer gezond werd na een periode van ziekte, waardoor ik weer vertrouwen in mijn lichaam krijg.

Wat mij ook helpt, is te kijken aan wie of wat ik aandacht schenk. Op sociale media en online forums kun je in duistere konijnenhollen getrokken worden. Dan neemt je vertrouwen in de mensheid met rap tempo af. Daarom kies ik liever voor constructieve input die me voedt in plaats van leegzuigt.

Mijn wens voor jou

Ik wens je toe dat je dit nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet kunt gaan – en als dat te groot, abstract of lastig voor je is, denk dan aan de beroemde uitspraak van Martin Luther King: “Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.” Een stap tegelijk.

Wat betekent ‘leven in vertrouwen’ voor jou?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “Leven in vertrouwen, hoe en waarom doe je dat?
  1. Mar

    Ik wens dat we allemaal juiste keuze’s gaan maken en dat we de wijsheid krijgen om te doen wat juist is.

    6 januari 2021

Reacties zijn gesloten.