Levensvraag: Hoe leef ik een goed en geslaagd leven? 

Levensvraag: Hoe leef ik een goed en geslaagd leven? 

10 augustus 2020 0

Wil je ook wel eens iemand anders zijn dan wie je nu bent? Ben je liever ergens anders dan waar je nu bent? Vergelijk je jezelf voortdurend met anders? Door ons met anderen te vergelijken, kunnen we ons schuldig, beschaamd of jaloers gaan voelen. Wie gelukkig wil leven moet zichzelf durven zijn.

Een goed en geslaagd leven duidt vooral op een leven waarin de verschillende aspecten onderling in een juiste verhouding staan: inspanning en ontspanning, soberheid en overvloed, ernst en plezier, aandacht voor jezelf en aandacht voor anderen. Daarbij is het belangrijk dat alle aspecten van het leven hun eigen plek ontvangen en het ene niet gaat ten koste van het andere: leven in balans.

Je bent vrij 

Anselm Grün schrijft in zijn Boek van Levenskunst (pagina 22): “Iedereen mag zichzelf de vraag stellen: waaruit put ik? Wat zijn mijn wortels? Waardoor worden mijn denken en voelen gevormd? En ook deze positieve impuls kan in het leven van ieder individu doorwerken: kijk dankbaar terug op datgene wat jij hebt ontvangen aan ideeën die anderen in deze wereld brachten. Ook door jou zelf heen wil iets nieuws gaan stralen. God is de eeuwige Nieuwe. Hij heeft ook met jou een nieuw begin gemaakt. Hij wil door jou nieuwe woorden, nieuwe gedachten, nieuwe oplossingen in deze wereld brengen. Geef je leven opnieuw vorm, zoals de eeuwige God van jou verwacht. Word capabel om je eigen leven te leven, opdat het een inspirerende bron wordt voor anderen. Heb de moed om je eigen leven te leven. (…) Je bent er niet toe veroordeeld om de situaties van het gekwetst worden uit je kinderjaren te herhalen. (…) Jij bent vrij. Leef nu uit de wijsheid die God ook jou heeft geschonken.” 

Geloof, hoop en liefde 

Paulus beschrijft in 1 Korintiërs 13 de drie theologische deugden geloof, hoop en liefde. Zijn leven bestaat uit het vermogen het leven voor alles te kunnen ontvangen, als een geschenk uit Gods hand. Het leven is niet jouw bezit of jouw project, het is je gegeven om er vervolgens op een goede manier gebruik van te maken.

Ontdek je roeping

We moeten ons realiseren dat onze opdracht juist ligt in wie en waar we zijn. Ieder mens is uniek. Ieder mens is geroepen tot datgene wat alleen hij of zij kan doen in deze omstandigheden. Je zult je eigen roeping nooit ontdekken als je bezig blijft met de vraag of je het beter of slechter doet dan anderen. Je bent goed genoeg om te doen waartoe je geroepen bent. 

Wat versta jij als je roeping? En hoe weet je wat je roeping is?

Bron: Protestantse Kerk – In gesprek over levenskunst

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl