Geloven doe je samen, dus dopen ook!

Geloven doe je samen, dus dopen ook!

12 juni 2019 5

Dopen doe je in de gemeenschap van christenen, meestal niet privé bij iemand thuis. De dopeling treedt namelijk ook toe tot die gemeenschap, de kerk. In de Protestantse Kerk gebeurt dat op zondag, in de kerkdienst. In de rooms-katholieke traditie kan dat ook in kleinere kring, door de week, als er maar een priester bij is.

Omdat je maar één keer kunt ‘toetreden’ is de doop eenmalig. Dat is ook de reden dat kerken elkaars doop erkennen. Wie bijvoorbeeld in de Protestantse Kerk gedoopt is en rooms-katholiek wil worden, hoeft niet opnieuw gedoopt te worden. Andersom geldt dat ook.

Een ander doopt jou

De doop is niet iets wat je bij jezelf kunt doen, een ander doopt jou. Dat betekent dat die doop allereerst een geschenk is. God zegt in de doop ‘ja’ tegen jou. Voor wij iets van God weten, kent Hij ons. ‘Je mag een mens van God zijn. Ik wil je kennen bij je naam. Ik wil van je weten, of je nou klein bent of groot, wat er ook uit je groeit en wat er ook gebeurt: je mag altijd opnieuw beginnen.’ Zo sluit God een verbond met ons.

Er zijn allerlei andere manieren om thuis stil te staan bij de geboorte van je kindje. Spreek bijvoorbeeld een gebed of zegen uit.

Lees ook:

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
5 reacties op “Geloven doe je samen, dus dopen ook!
 1. Theo Treffers

  Wat nou, als je gehandicapt ben en niet naar de kerk kunt gaan?

  13 juni 2019
  • Anneloes van ´t Hof

   Kerken kennen vaak hun eigen gebruiken. Deze blog geeft informatie over de doop in het algemeen. De predikant of pastor van je plaatselijke kerk kan vertellen welke mogelijkheden zijn als je niet naar een kerk kunt gaan.

   17 juni 2019
 2. Henk Spit

  Dopen is alleen mogelijk op zondagmorgen in de kerkdienst? Dat lijkt me wat te kort door de bocht. Natuurlijk, dat heeft de voorkeur maar er zijn allerlei situaties denkbaar om van die regel af te wijken. Denk aan situaties waarin (geestelijke of lichamelijke) gezondheid een rol speelt. Ik zou dan soepel willen zijn waarbij bijv. predikant en ouderling de gemeente vertegenwoordigen.

  13 juni 2019
 3. Mevr M de Ruyter

  Ik ben als baby gedoopt in 1946als katholieke ouders te hebben, maar zelf de keuze gemaakt in 1991 als volwassene gedoopt door de wederom geboorte dus twee keer dopen kan wel, en dan heb je de doop in de H Geest ontvangen, de kinder doop geld niet voor mij, zelf moet de mens een keuze maken

  14 juni 2019
 4. Herman

  Dat kan,

  Een groot watervat op het podium en daar worden de dopelingen in ondergedompeld.

  Vooral in de winter is dat ideaal.

  Zijn er erg veel, tientallen b.v. is een zwembad of zomers een plas of meer aan te raden.

  14 juni 2019

Reacties zijn gesloten.