Levensvraag: Wat is dopen?

Levensvraag: Wat is dopen?

13 juli 2020 4

‘Ik doop jou in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.’ Deze woorden heb je misschien vaker gehoord. Maar wat betekenen deze woorden eigenlijk? Wat is dopen precies? 

Als een kind of volwassene wordt gedoopt, wordt water over hem of haar uitgestort. Dat kan een kleine hoeveelheid op het voorhoofd zijn. Het kan ook een onderdompeling in water zijn. De naam van de dopeling wordt genoemd (‘doopnaam’). De woorden ‘Ik doop je in de Naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest’ klinken.

Betekenis dopen

Water wast schoon. Dat is ook de betekenis van dopen. Dat wat in een mensenleven niet goed, niet zuiver is, wordt weggespoeld. Water is in de Bijbel niet alleen iets waar je schoon van wordt, het is ook een symbool voor chaos. Water is bedreigend en gevaarlijk, je kunt er zomaar in ten onder gaan. De doop laat zien: God trekt je door de chaos en het gevaar heen naar een nieuw leven.

In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest

‘Ik doop jou in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.’ In alle kerken klinken deze woorden als iemand gedoopt wordt. Het zijn precies de woorden zoals Jezus ze gezegd heeft. De Vader, de Zoon en de heilige Geest: samen worden ze de drie-eenheid genoemd. Het zijn drie ‘namen’ voor God die bij elkaar horen. Ieder voor zich vertellen ze iets over hoe God voor ons wil zijn. Als Vader staat God aan onze oorsprong en wijst Hij ons de weg. Als Zoon is God naar ons toe gekomen, dicht bij ons. En als Geest vergezelt God ons op weg naar onze bestemming, het Koninkrijk van God, Gods nieuwe wereld.

Kinderdoop en volwassendoop

In de meeste kerken in ons land worden kinderen (vaak als baby) gedoopt. Maar we kennen ook de praktijk van de volwassendoop: mensen worden gedoopt als ze er zelf voor kunnen kiezen. Als je de nadruk legt op Gods liefde die aan alles voorafgaat, kom je eerder uit bij de kinderdoop. Je zegt als het ware: nog voordat jij zelf maar na kunt denken was God er al voor jou. Je bent al opgenomen in zijn verbond van liefde met mensen. Daarom word je gedoopt. Als je de nadruk legt op het eigen antwoord van mensen op die liefde van God kom je eerder uit bij de volwassendoop. Er zijn plaatselijke gemeenten die ook de mogelijkheid van opdragen/zegenen aanbieden.

Het zegenen van kinderen

In kerken waarin mensen alleen als volwassene gedoopt worden, worden de kleine kinderen wel degelijk welkom geheten in de kring. Ze worden niet gedoopt maar opgedragen aan God. Er wordt voor hen gebeden en er wordt een zegen over hen uitgesproken. Zo wordt duidelijk gemaakt: God is er voor jou, Hij houdt van jou. En wij, als gemeenschap, willen jou terzijde staan. Sommige protestantse gemeenten bieden beide mogelijkheden aan: je kunt je kind laten dopen, maar je kunt ook vragen om een zegening.

Daarop brachten de mensen kinderen bij hem, ze wilden dat hij hun de handen zou opleggen en zou bidden. Toen de leerlingen hen berispten, zei Jezus: ‘Laat de kinderen ongemoeid, belet ze niet bij mij te komen, want het koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie is zoals zij.’ En nadat hij hun de handen had opgelegd, trok hij weer verder.

Matteüs 19:13-15

Bij jou in de buurt

Dopen en opdragen gebeurt in de kerk, maar gaat niet in alle kerken op dezelfde manier. Kerken kennen vaak hun eigen gebruiken. Deze blog geeft informatie over de doop in het algemeen. De predikant of pastor van je plaatselijke kerk kan vertellen hoe het er daar aan toegaat.

Lees ook:

Deze tekst komt uit het boekje Ik doop je

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
4 reacties op “Levensvraag: Wat is dopen?
 1. Margriet Keimpema

  Mooi stukje om te lezen mijn God is zo groot hij zag je vanaf het begin in de moederschoot heeft hij jou wonderlijk geweven en dan je kind te mogen dopen weeten God is altijd bij hen wat er ook gebeurt

  5 juni 2019
 2. Margaretha de Ruijter

  Wat is tongentaal daar kan ik niets mee .??

  5 juni 2019
  • Anneloes van ´t Hof

   Bedankt voor je reactie. Wat is precies je vraag? In deze blog staat niets over tongentaal.

   6 juni 2019
 3. Gésien Houweling-van Schayck

  Duidelijke uitleg over alle vormen van dopen etc.

  Heel goed!.

  8 juni 2019

Reacties zijn gesloten.