Lichtpunt: het begon met een geboorte

Lichtpunt: het begon met een geboorte

28 december 2021 0

Afgelopen week werd aan mij de vraag gesteld: “wat is je favoriete kerstliedje?” Meteen wist ik het: ‘In the bleak midwinter’. Maar ik kreeg vrijwel direct daarna de vraag: “Waarom juist dat liedje”.  Ja, waarom eigenlijk? Soms is het moeilijk uit te leggen waarom en wat je erbij voelt, maar raakt het je op onverklaarbare wijze.

In the bleak midwinter: Waarom nou juist dat liedje? Er is iets in de melodie van dat liedje dat mij raakt. Dat heeft iets fragiels, kwetsbaar en dun. Zoiets als ‘thin places’: een plek op de aarde waar je voelt dat de grens tussen hemel een aarde dun is. Dat de hemel de aarde raakt. Zo voelt voor mij de muziek van het lied ‘In the bleak midwinter’, vooral als het meerstemmig wordt gezongen. Het raakt me op onverklaarbare wijze. Luister eens mee:

De hemel raakt de aarde

Eerder schreef ik al eens over de kerstboom als symbool voor warmte en licht. Dat we leven in dat licht en dat we dat licht niet voor onszelf houden. Afgelopen maand schreef ik daar verder over:  een lichtpunt zijn voor een ander of dat willen zijn.

Maar uiteindelijk draait kerst (voor mij dan) niet alleen om de kerstboom en een lichtpunt zijn. Met kerst vieren we dat Jezus is geboren: een bijzonder verhaal. Het begon met een engel die Maria op de hoogte bracht van haar aanstaande moederschap. Het kind werd niet geboren in een gewoon huis, maar in een stal. (en dan nog dat onverklaarbare van de onbevlekte ontvangenis.) Een verhaal waarbij we niet alles kunnen verklaren. Het is zo’n verhaal waarbij je voelt dat de hemel de aarde raakt.

De liefde van een moeder

Naast die prachtige melodie hebben we ook nog die kwetsbare tekst.

But only his mother, in her maiden bliss,
worshiped the beloved with a kiss

Je voelt de liefde van een moeder voor een kind. Jezus, ontstaan dichtbij het hart van Maria. Maria kreeg het kind, maar het was nooit de bedoeling dat het kind daar zou blijven. We hebben iemand nodig die in beweging blijft, niet op één plek is maar juist overal is. Iemand die licht brengt, zoals engelen dat doen. Dat licht van Jezus bleef en blijft niet bij Maria alleen. Het verspreidt zich naar ons allemaal. Jezus als een lichtpunt voor ons allemaal, door ons allemaal. We moeten het blijven zien, dat licht. In een plek, een geboorte, een symbool of in een melodie. Het begon daar met die bijzondere geboorte, toen de hemel de aarde raakte.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV