Lichtpuntjes, hóe dan?

8 december 2021 0

Iets schrijven over ‘lichtpuntjes’? Laat ik eerlijk zijn; de inspiratie is ver te zoeken! Niet dat het slecht met me gaat, maar ik zit weer eens in zo’n drukke periode die voorafgaat aan een vakantie. Ik schreef er eerder over wat dat met me doet. Blijkbaar ben ik hardleers…

Daar komt nog eens bovenop dat de zoveelste coronagolf impact heeft op mijn leven. Ik heb het gevoel dat in twee weken tijd mijn werkzame leven, privéleven en kerkelijk leven weer vermorzeld wordt onder de noodzakelijke maatregelen. Een familiedag werd weer gecanceld, op mijn werk (gezondheidszorg) kan er weer van alles vooral niet en ook het voorzichtig opgestarte kerkenwerk komt weer abrupt tot stilstand.

En nee; ik ben niet zielig, ik heb geen recht te klagen als je het afzet tegen de situatie van anderen in binnen- en buitenland. Hoe meer ik neig tot klagen, hoe groter het bewustzijn wordt dat een dak boven je hoofd, een werkzaam leven, goede gezondheidzorg en een fijn netwerk een zegen is. Een zegen wanneer de wereld weer kleiner en donkerder wordt in een ogenschijnlijk eeuwigdurende pandemie.

Nog nooit zó donker

Het virus noem ik inmiddels Tante Corrie en tante Corrie gaat niet meer weg. Zou jou het lukken om dan over lichtpuntjes te schrijven? Ik heb een hekel aan verkleinwoorden, maar lichtpunten laten mijn hart ook niet bepaald harder kloppen.

En toch….licht-punt-jes… Het lijkt alsof de wereld ze meer dan ooit ziet. Of wil zien? Of nodig heeft? Google er maar eens op. Het wereldwijde web overlaadt je met woorden en beelden van troost, bemoediging en geruststelling. Vertrekpunt is dan overigens niet een klagerige veertiger die ‘klaar is met Corona, maar Corona niet klaar met hem’.

En dan denk ik ineens; Lichtpuntjes staan blijkbaar zo ver van me af, omdat het nooit zó donker in mijn leven was dat ik het slechts met een lichtpuntje moest doen. De tunnel was nooit zo lang, dat ik het einde alleen in een lichtpuntje kon zien.

Niet meer gallen

Ik schaam me een beetje. En ik beloof dat ik niet meer zal gallen op het verkleinwoordje. Want als je gevaccineerd en al op vakantie kunt gaan, als de kerk zich toch weer digitaal aan je bekend maakt, dan is het zo donker nog niet. Dan schemert het slechts en gloort er misschien zelfs wel wat! Want de zon gaat zich wenden, de roos zal ontloken en Advent mondt uit in Kerst. Een helderder lichtpunt wordt ons niet beloofd.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV