Liefde vergt onderhoud

Liefde vergt onderhoud

15 september 2019 1

Iedereen die gaat trouwen doet dit met de bedoeling om dit vol te houden voor de rest van hun leven. Toch gaan veel stellen uit elkaar. Trouwen is een werkwoord, net als liefhebben. Oftewel je moet er wat voor doen om je relatie goed te houden. Persoonlijk denk ik, dat als veel stellen meer geïnvesteerd hadden in hun relatie in goede tijden, veel scheidingen voorkomen zouden zijn. Een relatie gezond houden gaat echt niet vanzelf. Ik heb wat relatietips op een rij gezet zodat je het met elkaar goed blijft houden.

Balans tussen samen en alleen activiteiten doen
Natuurlijk is het prima dat je allebei een eigen leven hebt. Eigen activiteiten ontplooien zoals met vrienden sporten en leuke uitjes hebben. Hartstikke leuk en belangrijk. Maar zorg er ook voor dat je tijd samen doorbrengt. Dat zijn de momenten om plezier met elkaar te hebben en elkaar echt te zien. Spreek samen met vrienden af, plan uitjes met elkaar. Een goede balans tussen samen en alleen zijn is belangrijk.  Oftewel zowel tijd met elkaar als tijd zonder elkaar doorbrengen.

Blijf in gesprek met elkaar
We praten misschien wel veel met elkaar, maar waar gaat het dan eigenlijk over? Vaak over praktische zaken, boodschappen, kinderen, werk etc. Mijn advies aan je is om tijd vrij te maken zodat je in alle rust met elkaar kunt praten. Vermijd daarbij de onderwerpen werk en kinderen, maar richt je op elkaar. Stel vragen als: Hoe gaat het echt met jou? Wat houd je bezig? Maar ook vragen als: hoe tevreden ben je nog met je relatie, waar stoor je je aan of wat waardeer je juist enorm aan je partner. Spreek dit uit en luister naar elkaar! Wij plannen hier minimaal een per week tijd voor in. Dit soort gesprekken voeren we tijdens een wandeling of onder het genot van een glas wijn op de bank.

Staar je niet blind op anderen
Kijk ook niet teveel naar anderen. Zeker in deze tijd met social media is dat een valkuil. Al die “perfecte gezinnen” en stellen die het zo leuk hebben. Kijk niet naar hoe zij het hebben, ga liever het gesprek met hen aan en vraag hoe het echt met hen gaat.

Je huwelijk is te vergelijken met je relatie met God. Iets dat je moet onderhouden. Eén keer in je leven JA zeggen is pas het begin (tegen God bij dopen of belijdenis, tegen je partner bij je huwelijk).

We gaan samen op weg met vallen en opstaan en we leren veel. De belangrijkste overeenkomst is dat we in gesprek moeten blijven om te delen wat er op ons hart ligt. Dit versterkt en verstevigt onze relatie en maakt ons sterk bij tegenslagen.

Dit is wat voor ons werkt. Hoe werkt dit bij jullie?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga
Een reactie op “Liefde vergt onderhoud
  1. Sybilla Buisman

    Waarom tijd zonder elkaar doorbrengen nu je nog allebei leeft. het over kinderen en werk hebben zijn niet bepaald practische zaken naar mijn overtuiging. vragen waar de ander zich aan stoort geeft aanleiding om je aan te moeten passen wat vrijheid ontneemt. duidelijk een daad tegen de Liefde. beter is te vertellen waarom je het doet zodat de ander begríjpt waarom je het doet. dat schept begrip en wordt de vrijheid behouden. balans ontstaat door begrip omdat je het begrijpt. Leven vanuit vrijheid wil ook zeggen dat je elke dag opnieuw voor elkaar kiest. Elke dag God dankt voor het leven. Elke keer weer woordeloos opnieuw ‘Ja’ zeggen. Moeten is een gebod tegen de vrijheid en de Liefde. Liefde verlangt enkel. Zo is het steeds afwachten wat je toekomt, maar óók: uit vrijheid doen wat de ander verlangt en je afvraagt wat God van ons verlangt. God gebiedt niets.

    22 september 2019

Reacties zijn gesloten.