Pommes d’Amour – zondige liefdesappels?

Pommes d’Amour – zondige liefdesappels?

17 februari 2017 0

Liefde en zonde

Denkt u bij het eten van uw appeltje meteen aan de appel van Eva en de verjaging uit het Paradijs? Nou, dat hoeft ook niet, want waarschijnlijk heeft Eva helemaal geen appel gegeten! De verwarring is gekomen met de Latijnse vertaling van de Bijbel. In het Latijn heet deze vrucht malus en dat is meteen ook hetzelfde woord voor het kwaad. Maar toch, de appel is toch geen onschuldige vrucht, denk bijvoorbeeld aan het sprookje van Sneeuwwitje.

Een appel voor het mooiste meisje

Ook begon de Trojaanse oorlog volgens Homerus, door een appel. Nadat de schikgodinnen een gouden appel met daarop de tekst ‘voor de schoonste’ naar binnen wierpen tijdens een godenmaal, kregen drie Griekse godinnen onmiddellijk ruzie over wie de schoonste was. Na een pittige wedstrijd won Aphrodite, de godin van de Liefde. Een culinaire verwijzing hiernaar zijn de Pommes d’amour, oftewel ‘Liefdesappels’. Het zijn appels op een stokje die voorzien zijn van een uitdagend rood karamellaagje. Ze worden in het najaar veel in Frankrijk verkocht op kermissen, maar zijn ook in Italië en Amerika populair. Niet voor alle dag, best een beetje zondig, maar ook heel lekker. Ook een leuke traktatie trouwens.

Tijd om eens te proberen zelf pommes d’amour te maken.

Wat heb je nodig:

(voor 4 pommes d’amour)

  • 4 lekkere (rode) appeltjes
  • 200 gr. suiker
  • +/- 75 ml. water
  • ½ citroen
  • Rode kleurstof (5-7 druppels of een mespuntje rode kleurpasta)
  • 4 stevige houten stokjes

Aan de slag

Was de appels, verwijder de steeltjes en steek de houten stokjes diep in de appels.

Smelt de suiker in een RVS-pannetje met het water en breng aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren! Laat het ongeveer 7 à 8 minuten pruttelen. Voeg de kleurstof toe, 1 el. citroensap en zet het vuur uit. Blijf nu roeren, zet de pan van het vuur en wacht tot het een beetje opstijft. Nu ga je de rode karamel een tweede maal verhitten, zo blijft hij straks mooi glimmen!

Zodra de suiker weer borrelt, laat je een beetje vanaf een houten spatel druppelen op een (koud) bordje of schoteltje. Als het meteen hard wordt, is de karamel goed. Zet het vuur dan weer uit, wacht even totdat de meeste belletjes weg zijn, roer nog even door en draai de appels één voor één door de siroop. Hiervoor houd je het pannetje schuin met één hand en met de andere hand draai je de appel. Blijf nog even doordraaien totdat de karamel is gestold. Laat de pommes d’amour uitharden op een rooster.

NB Dit recept is in september 2016 ook geplaats op mijnkerk.nl

foto: Vanessa van Koppen

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl