Angela Merkel trilde weer: Wat als je lichaam je in de steek laat?

Altijd kerngezond. Veel mensen zien nooit een dokter en zijn nooit ziek. Hooguit een dagje tijdens een griepgolf, maar dan kun je altijd nog thuiswerken. Fijn als je zo dóór kunt.

De Duitse bondskanselier is misschien wel het extreemste voorbeeld dat ik ken: zij schijnt Vladimir Poetin ooit 17 uur aan de onderhandelingstafel te hebben gehouden en met één nacht doorslapen in het weekend de hele week weer door te kunnen. En juist zij bleek ineens kwetsbaar: ze trilde een paar weken geleden hevig bij een ceremonie, later weer, en deze week ook. Vochttekort en daarna ‘een mentale kwestie’. Het zal allemaal wel. Ik ben geen dokter. Wel zie ik haar worstelen met wat haar overkomt.

Zo kan het je ineens overvallen. Een ziekte, een beperking. ‘ik ben nooit ziek.’ Ja, garanties zijn er niet. Maar hoe ga je daarmee om? Je bent zo gewend om door te kunnen gaan. En dat moet ook. Er is nog zoveel te doen. Leuk of niet leuk: gáán! Maar dan laat je lichaam je ineens in de steek. Lekker dan. En daar zit je dan.

Je lichaam hoort erbij

In het christelijk geloof hebben mensen altijd geworsteld met de eenheid van lichaam en ziel. Wij zijn één, lichaam én ziel. Niet een ziel in een toevallig lichaam. Ons lichaam maakt net zo goed deel uit van wie we zijn. En het wordt zelfs in de bijbel een tempel genoemd. Een plek waarin je God kunt ontmoeten dus. Maar we weten ook dat ons lichaam geteisterd kan worden, aangevallen kan worden, of ronduit vijandig is. En dat zal je maar ineens overkomen. Lichaam en ziel mooi in balans, en dan vlieg je ineens eruit.

Waarom?

Mensen zijn geneigd om dan te zeggen dat het aan jezelf ligt. ‘Heb je niet goed voor jezelf (lees: je lichaam) gezorgd?’ Laten we eerlijk zijn dat dat soms het geval kan zijn. Maar veel vaker is het pech. Waarom overkomt je dit? ‘Waarom niet?’, zei iemand die chronisch ziek is tegen me. ‘Het kan gebeuren, en het gebeurt nu met mij.’

Oog voor de relativiteit

Er zijn heel veel mensen die dagelijks ervaren dat ze niet door kunnen. Niet kunnen gáán. Maar voor wie het leven continu op de rem staat. Zij moeten elke dag opnieuw een nieuwe balans vinden tussen hun ziel en lichaam. En dat valt niet altijd mee.

En nee, dan hoef je je niet schuldig te voelen als alles bij jou gewoon goed gaat. Maar als we meer oog hebben voor de relativiteit van onze gezondheid, dan zijn we misschien ook niet zo van slag als bij ons of bij iemand die ‘altijd kerngezond’ is en volgens ons sterk moet zijn, even pas op de plaats moet maken.

Zo kan het je ineens overvallen. Een ziekte, een beperking.

4 comments on “Angela Merkel trilde weer: Wat als je lichaam je in de steek laat?
 1. Avatar Tineke schreef:

  Heel triest is het
  Ik hoop dat ze haar lichaam en.gezongd ook belangrijk vind
  Je een lichaam daar moet je toch proberen zuinig mee om te gaan
  Ik hoop dat het haar lukt
  En beter met haar mag gaan.

 2. Avatar Petra Ybeles Smit schreef:

  Misschien levert die instelling ook meer begrip en empathie op voor mensen die gehandicapt en chronisch ziek zijn.

 3. Avatar Lini Oldewarris-Bazuin schreef:

  Ja, het kan zo maar gebeuren, dat je overvallen wordt door ziekte. Het overkwam mijn man Johan, 75 jaar, nooit ziek, druk met vrijwilligerswerk in kerk en maatschappij. En dan ineens leverkanker, onbehandelbaar en terminaal. Het is vier maanden geleden, dat hij de diagnose kreeg. Vier maanden, die hij kostbare tijd noemde. Nog veel geregeld, veel besproken, fijne bezoeken. En nu is het allerlaatste stukje aangebroken. Hij is dankbaar voor de vele jaren van gezondheid en wacht rustig het einde af op weg naar het Licht.

  • Otto Grevink Otto Grevink schreef:

   Heel veel sterkte, Lini, voor jou en je man. Zomaar ineens… verschrikkelijk. De overgebleven tijd noemen jullie kostbaar, en dat is het. Heel veel sterkte en Gods kracht gewenst in wat gaat komen.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
11 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief