De vijf talen van de liefde

Ken jij de vijf liefdestalen al? Soms is het lastig om je partner te begrijpen en andersom. Denkt hij heel lief te zijn en allerlei klusjes voor je te doen, terwijl jij het liefste snakt naar een arm om je heen. Als het om de liefde gaat, zijn we nogal eens geneigd langs elkaar heen te praten. Merk je dat er bij jullie wat vaker onduidelijkheid is over het betuigen van de liefde aan de ander, dan heb je misschien iets aan het boek van De vijf talen van de liefde. Hierin omschrijft Gary Chapman verschillende soorten liefdestalen die mensen spreken. En opvallend: niet zelden is de manier waarop jij je liefde aan de ander betuigt, de manier waarop jij zelf graag liefde wilt ontvangen.

De vijf liefdestalen:

1. Praktisch iets voor een ander betekenen

Klusjes doen kunnen een ware liefdesbetuiging zijn. Je laat zien dat je van de ander houdt door werk uit handen te nemen. En je merkt misschien ook dat je extra blij wordt als een ander iets praktisch voor jou doet.

2. Positieve woorden

Bijna iedereen doet het beter op een gemeend compliment, maar sommige mensen hebben dit even nét wat meer nodig dan anderen. Als ontvanger kun je een tijdje teren op een compliment als: “Wat zie je er mooi uit” en: “Ik hou van je jou.”

3. Tijd voor elkaar

Je wordt er heel erg gelukkig van als je samen met je partner iets onderneemt. Gewoon samen ergens naartoe gaan. Of ’s avonds een gesprek met een goed glas wijn. Een-op-een-aandacht.

4. Lichamelijke aanraking

Een arm om je heen, een kus in de nek, over de rug kriebelen. Lichamelijke aanraking (en nee, dat hoeft niet per se seks te zijn) is een mooie liefdestaal en de een kan daar meer behoefte aan hebben dan de ander.

5. Cadeautjes geven/krijgen

Dit zijn vaak heel attente mensen die waarde hechten aan het geven en ontvangen van geschenken. Het gaat hier niet om materialisme, maar gewoon om het feit dat iemand aan je heeft gedacht en iets persoonlijks voor je heeft gekocht. In welke liefdestaal herken jij jezelf en waar herkent je partner zichzelf in? Praat erover en probeer er de komende tijd wat meer op te letten hoe je die ander laat zien dat je van hem houdt.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
31 augustus 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief