‘Er is zoveel veranderd door corona dat ik niet meer weet waar ik aan toe ben’

In de basis houd ik van improviseren. ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan.’ Dus kijk ik graag naar wat wel kan in plaats van naar wat niet kan. In de coronatijd heb ik leren zien dat ik daar veel meer een vaste basis voor nodig heb dan dat ik tot nu toe dacht. En dat ik door al het moeten improviseren een beetje mijn houvast verlies.

De coronatijd maakte veel creativiteit in me los. Blogs en vlogs volgden elkaar in rap tempo op. Online coronavieringen bleven bovenop de actualiteit zitten, tot op het laatste moment. Thuis lukte het om tijd met en opvang voor mijn dochter te regelen, en ondertussen min of meer het huishouden te runnen zonder huishoudelijke hulp, die (betaald) thuisbleef. En ondertussen verkocht ik ‘kerkhesjes’ en maakte ik ‘take a preek’ podcasts. Ontzettend leuk allemaal, zeker. En ik zat niet in de hoek waar de klappen vielen, niet qua omzet en niet qua eenzaamheid. Het was druk, maar aan de andere kant: gelukkig maar.

Perspectief

Ik schreef eerder hoe ik nu het perspectief mis. Ik merk bijvoorbeeld dat ik het heel moeilijk vind om mijn koor nu te leiden. In de eerste maanden verzonnen we ‘kunstjes’ om met elkaar digitaal bij te praten, filmpjes te maken met een bemoedigende boodschap, en we maakten een filmpje met elkaar wat vooral heel gezellig was (over de zangkwaliteit zullen we het maar niet hebben). Dat was gezellig voor even, maar nu begint het echt te knagen. Hoe, op welke manier, en wanneer kunnen we weer zingen?

Niet alleen maar vooruit

Ik merk dat er nu veel minder uit mijn handen komt, omdat ik niet weet waar ik aan toe ben. Temeer omdat we niet alleen maar vooruitgaan, maar ook dreigen terug te vallen in een oude situatie. Maatregelen worden weer aangescherpt, of opnieuw verlengd. Het wordt niet automatisch door onze inzet allemaal meteen beter. Dat is even wennen.

Overgeïmproviseerd

Het zette me stil, en liet me zien dat ik ‘overgeïmproviseerd’ ben geworden. Dat ik door al het improviseren en alles anders doen ik uit het oog verloren ben dat veel nog op dezelfde manier gaat. En dat het nog veel op improviseren aankomt. En dat er een groep koorleden is die lang de tijd genomen heeft om een digitale manier van repeteren te ontwikkelen, voor zo lang als het moet duren. En dat er een groep vrijwilligers is, die de bestaande vormen van vieren in de kerk aanpast aan de nieuwe tijd. Deze voorbeelden zijn niet allemaal flitsend en nieuw, maar voor een groot deel oud en vertrouwd. Alleen toch net even anders.

Niet alles verandert

Veel verandert, maar niet alles. Het is maar net waar je naar kijkt: naar wat anders gaat, of naar wat hetzelfde blijft. Voor mezelf kom ik erachter dat ik me in deze fase even wat meer moet focussen op wat blijft. Dan kan ik beter aan wat nu anders gaat. En daar kan ik dan weer volop op improviseren.

2 comments on “‘Er is zoveel veranderd door corona dat ik niet meer weet waar ik aan toe ben’
  1. Avatar Mar schreef:

Zelf heb ik ook steeds geprobeerd de dingen te doen die ik deed maar dan net iets anders. Als mens zijn we toch gewoontedieren. Nu kan ik weer dingen doen zoals ik normaal deed omdat het minder druk is nu veel toeristen weg zijn.
    En nu kan ik weer genieten van de natuur en is het ook nog prachtig weer.
    Ik ben er dankbaar voor.

2. Avatar Marijke Meesters schreef:

Prediker 3 inspireert mij om deze coronatijd door te komen. Ik heb twee kinderen van net 5 en 8 jaar oud en een puber van 14 jaar thuis rondlopen/huppelen. Ik weet dat God de controle heeft. Dit is mijn seizoen om van mijn kinderen te genieten zolang ze nog jong zijn, de tijd vliegt. Luisteren naar de viering geeft mij ook houvast. Ik ben een grote fan van jou/u prediken. Wat een creativiteit. Ooit heeft iemand tegen mij gezegd dat God mij een kaars geeft om vast te houden en dat ik alleen kan zien hoe ver de stralen reiken. Ik weet niet wat morgen is, dat weet alleen de Heer. Ik leef vandaag en geef de zorgen van morgen over aan God. Je/U/Ik ben/zijn niet alleen. 🙂