Gelukkig Hondenjaar!

Woon jij in de buurt van een Chinees restaurant? Dan heb je vast en zeker het enorme knalvuurwerk gehoord in de nieuwjaarsnacht. Fascinerend vind ik het altijd, hoe de Chinese gemeenschap meedoet met de viering van het westerse nieuwjaar.

Chinese jaartelling

Mensen die de Chinese jaartelling aanhouden vieren pas vrijdag 16 februari het nieuwe jaar: 4715. Dat is ruim het dubbele van de Westerse! In steden als Den Haag, waar een grote Chinese gemeenschap is kun je de feestelijkheden van het nieuwe Chinese jaar meebeleven. Er zijn die dag grote draken en leeuwen op straat.
Volgens legenden was er het prooidier, Nian die mensen at. Hij kon ongemerkt huizen binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Tijdens de viering van nieuwjaar werd dit een belangrijk ritueel.

Schone lei

Wat ik bijzonder vind is dat in voorbereiding op het nieuwe jaar, schulden moeten worden terugbetaald, het huis moet worden schoongemaakt en er worden nieuwe kleren gekocht. Alles moet nieuw zijn en aan alles moet je kunnen merken dat je een nieuw begin gaat maken. Dat je op financieel gebied je ook een schone lei moet hebben, lijkt me wel een goed uitgangspunt voor het omgaan met geld. Bij elke lening die je aangaat moet je dan in je achterhoofd houden, dat je voor het nieuwe jaar de lening moet hebben terugbetaald. Het lijkt me dat veel mensen dan heel andere keuzes maken in hun uitgaven. Voor hele grote uitgaven als een huis, of een studie zal dit niet mogelijk zijn, maar het lijkt me best slim, om volgens dit principe met je uitgaven om te gaan.

Jaar van de Hond

Het nieuwe Chinese jaar heeft de naam: Jaar van de Hond. Mensen die in dit jaar geboren worden krijgen eigenschappen mee, die wij vaak aan een hond toeschrijven. Deze mensen zijn trouw, loyaal, open, eerlijk, ijverig, direct, opmerkzaam, zorgzaam, verdraagzaam en de kampioen van het goede doel, maar ook cynisch en pessimistisch. Het Chinese Nieuwjaar krijgt ook een plek in de Nederlandse Cultuur. Bij de Post geven ze zelfs een bijzondere postzegel uit ter ere van het nieuwe jaar. Op de rode achtergrond van de zegel staat een Shih Tzu, een populaire hond aan het Chinese hof.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn lijf
4 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief